IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израелската борса се откроява в Близкия изток

Oсновният индекс Tel Aviv 100 добави 3% само през миналата седмица, а от началото на годината е нагоре с 12%

15:45 | 03.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Израелската борса се откроява в Близкия изток

Въпреки геополитическата нестабилност в останалата част от Близкия изток фондовият пазар в Израел е един от най-печелившите напоследък, пише CNBC.

Всъщност основните капиталови показатели на страната oтчитат повишения в момент, когато нейните съседи пропадат. Индексите Tel Aviv 100 и Tel Aviv 25 постигнаха двуцифрени печалби за годината, докато много други в региона бяха колебливи, като се влошиха значително през последните дни.

Последният подем за израелските пазари дойде след изборната победа на премиер Бенямин Нетаняху през миналия месец. Тя дойде на фона на общото възстановяване на израелските акции, които се устояха през 2014 г. на фона на икономическата криза в Европа (най-големият експортен пазар за близкоизточната страна) и продължаващия конфликт в Газа.

"Докато Европа се стабилизира и други експортни пазари продължават да растат, Израел трябваше да удари дъното, за да обърне тенденцията", казва Брайън Фрийдман, президент на Israel Investment Advisors – индивидуален фонд, който инвестира в страната.

Въпреки че пазарът отстъпи в дните непосредствено след изборите, Tel Aviv 100 затвори миналата седмица с ръст от 3%. За целия минал месец пък покачването достигна 6,9%, а от началото на годината е 12,1%. На годишна база пък ръстът на борсовия измерител достига 16,1% според данните на FactSet.

Икономистите отдават част от позитивизма и на цялостното добро представяне на икономика на Израел, като покачването на БВП за последната година достигна 3,5%.

"Трябва да се помни – Израел, въпреки че се намира в Близкия изток, прилича много повече на развита западна икономика", каза Фридман. "Върховенството на закона е налице, което не мога да кажа за друга страна в региона".

Наскоро по време на инвестиционен семинар в Ню Йорк Йоси Бейнард, ръководител на фондовата борса в Тел Авив, говори за планове за привличане на инвеститори, включително и за решението да се позволи на израелски компании да приемат общоприетите счетоводни стандарти (Generally accepted accounting principles – GAAP).

"Израел е господстващо лидер във високите технологии. Ние активно насърчаваме тази индустрия и стимулираме международните инвеститори да инвестират в общи линии в израелски компании", каза още Бейнард.

Ръстът на израелските акции идва на фона на ясно изразени спадове на други мeста от региона.

Египетският индекс EGX 30 срина с 6% през последния месец, докато основният индекс на Дубай изгуби 4,6%. Капитализацията на борсата в Бахрейн пък се понижи с 2,9%. Египет е надолу с 0,4 на сто от началото на 2015 г., а в Бахрейн на практика няма изменение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още