IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесните пари и ниската доходност по ДЦК изпращат акциите на рекордни върхове

Усилията на централните банки ще продължат да осигуряват ликвидност на пазарите, смятат експерти

17:27 | 26.02.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Freeimages.com</em></p>

Снимка: Freeimages.com

Цените на акциите по света поставят нови рекорди, а доходността по облигациите спада до нови дъна, след като инвеститорите са в очакване на продължителна ера на евтини пари в навечерието на задаващите се количествени улеснения на Европейската централна банка.

Съществуват също така сигнали, че икономиката на еврозоната може би се намира в повратна точка на фона на подобряването на потребителските нагласи в най-големите икономики на блока и банковото кредитиране, което забавя своя спад.

Битката на централните банки да поддържат движението на паричните средства във финансовата система, за да бъде предотвратена дефлационна спирала, изпрати доходността по основните европейски държавни облигации на или близо до отрицателна територия. Последният знак дойде от германските 7-годишни книжа, лихвата по които спадна под нулата за първи път в историята в четвъртък.

Това принуди инвеститорите да залагат все повече на по-високодоходни и съответно по-високорискови активи като акциите. В резултат индексът MSCI All-Country World equity се изкачи до нов рекорд от 434,40 пункта.

Залозите се покачват и на фона на множеството сигнали от Джанет Йелън и други длъжностни лица, че Федералният резерв на САЩ ще покачи ставките по-късно от очакваното. Дори и през тази седмица председателят на Фед изтъкна, че институцията ще решава за лихвите "среща по среща", което бе възприето като отдръпване от позицията за покачване през летните месеци.

"Смятаме, че усилията на централните банки за облекчаване ще продължат да осигуряват ликвидност на пазарите. Очаква се, че може да помогне за вливане в акциите в световен мащаб, тъй като инвеститорите търсят доходност", заяви инвеститорът Марк Мобиус, фонд мениджър във Franklin Templeton.

Новото рекордно ниско ниво от -0,003% на доходността по германските 7-годишни държавни облигации дойде, след като властите в Берлин издадоха първия си 5-годишен дълг с отрицателна лихва в сряда и след като ставката по ирландските ДЦК спадна под 1 на сто за първи път.

Имаше и добри новини от Германия за нагласите на потребителите, които се повишиха до най-високото си ниво в последните повече от 13 години с оглед на ниските цени на петрола и ефектите от това за домакинствата.

На пазарите на акции азиатските индекси отстъпиха от 5-месечния връх, но в Европа корпоративните новини от сините чипове, включително Anheuser-Busch Inbev, Allianz и Deutsche Telekom изпратиха общоевропейския бенчмарк FTSEurofirst 300 нагоре с 0,3 на сто.

За момента около две трети от корпоративните отчети на Стария континент за четвъртото тримесечие вече са публични, като 55% от фирмите изпълниха или надхвърлиха прогнозите си за печалба. Като цяло печалбите за четвъртото тримесечие се очаква да нараснат с 19,5% според Thomson Reuters. По този начин първият за 2015 г. сезон на отчетите ще бъде най-силният в последните 3 години и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още