IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BHP Billiton спадна с 31% годишно за последното полугодие

Добивният гигант е бил засегнат от спадащите цени на желязната руда, въглищата, медта и други суровини

10:39 | 24.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на BHP Billiton спадна с 31% годишно за последното полугодие

Печалбата на добивния гигант BHP Billiton е била засегната от спадащите цени на желязната руда, въглищата, медта и други суровини, съобщава ВВС. 

Основната печалба за второто полугодието на 2014 г. е намаляла с 31% годишно до 5,35 млрд. долара, но това е над очакванията на водещи анализатори в индустрията.

За да се компенсира спада на цените BHP направи големи съкращения в разходите си за проучвания и другите инвестиции. Компанията похарчи 6,4 млрд. долара за последното полугодие - спад с 23% на годишна база.

"Започнахме да се подготвяме за продължителен период на по-ниски цени от преди почти три години чрез увеличаване на нашия фокус върху ефективността и понижаване на инвестициите ни", заяви главният изпълнителен директор Андрю Макензи.

"Оттогава сме постигнали увеличение на производителността с близо 10 милиарда долара годишно и сме намалили капиталовите разходи с почти 40%", каза той.

BHP планира да отдели бизнеса си с алуминий и манган в самостоятелна компания през лятото, която също така ще включва никелови и сребърни рудници и някои въглищни мини в Австралия и Южна Африка.

Компанията беше засегната и от спада на цените на петрола. Миналия месец BHP Billiton обяви 40% съкращаване на шистовите си операции в САЩ, като до края на юни ще намали броя на сондите от 26 на 16.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още