IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г-20 ще предприеме решителни парични и фискални мерки за растежа

Нарастването на световната икономика е неравномерно, а темпът на търговията – бавен, се казва в проектокомюнике на групата

11:21 | 10.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Г-20 ще предприеме решителни парични и фискални мерки за растежа

Групата на дванадесетте водещи икономики в света (Г-20) ще се ангажира при необходимост да действа решително в паричната и фискалната политика, за да се бори с риска от трайна стагнация. Това става ясно от проектокомюнике, цитирано от агенция Ройтерс и БТА.

В документа, който трябва да бъде приет от финансовите министри от групата по-късно днес на срещата в Истанбул, се изтъква опасността от продължителна ниска инфлация, вял растеж и слабо търсенето в някои развити икономики.

Приветства се благоприятната перспектива в някои ключови икономики, но се дава мрачна оценка на световната икономика като цяло, като се посочва, че растежът е неравномерен, а темпът на търговията - бавен. 

В комюникето се отбелязва и бавният растеж в еврозоната и Япония, както и че някои нововъзникващи пазарни икономики се забавят, докато някои от развиващите се страни с ниски доходи отчитат трайно силен растеж, но сдържан в последно време.

Приветства се така нареченото количествено облекчаване на Европейската централна банка (ЕЦБ), въпреки германските опасения за тази политика, и се пояснява, че мярката ще подпомогне допълнително възстановяването в еврозоната.

На министерската среща в Истанбул САЩ са предупредили за рисковете от валутни манипулации, според неамерикански източник, цитиран от Ройтерс.

Според американски финансов представител САЩ твърдо са подчертали необходимостта да се спазват ангажиментите по валутно-курсовата политика.

"(Финансовият) министър (Джак) Лу наблегна силно (...), че ние сме много съсредоточени да гарантираме, че американските работници и компании действат при равни условия и никоя страна не бива да използва валутния си курс, за да раздува износа", посочва американският представител. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още