IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ООН се нуждае от 16,4 млрд. долара, за да помогне на 57,7 млн. души през 2015 г.

Нарастващите нужди надхвърлят възможностите ни за реакция, посочи зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс

09:00 | 09.12.14 г.
ООН се нуждае от 16,4 млрд. долара, за да помогне на 57,7 млн. души през 2015 г.

Организацията на обединените нации (ООН) обяви, че за 2015 г. ще са ѝ необходими 16,4 млрд. долара, за да окаже помощ на 57,7 млн. души – рекордно голям брой, който подлага на изпитания ресурсите на организацията, предадоха Associated Press и AFP.

"Нарастващите нужди надхвърлят възможностите ни за реакция", изтъкна в Женева заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс.

"Нуждите достигнаха безпрецедентно равнище и без по-голяма подкрепа просто няма да е възможно да се справим с хуманитарните ситуации, възникващи в нови и нови райони, и избухващите нови и нови конфликти", отбеляза върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш.

За да се помогне на близо 58 млн. души, хуманитарните служби на ООН се нуждаят от 16,4 млрд. Долара. Сумата не включва помощта за девет страни в района Сахел и за Джибути, данните за които се изчисляват и ще бъдат огласени през февруари догодина, посочва АFP.

Сирийската криза, която бушува от 2011 г., ще погълне близо половината от средствата. Вторият приоритет е Южен Судан, за който е предвидена помощ от 1,8 млрд. долара. Другите големи кризи са в Централноафриканската република, Ирак, Афганистан, Демократична република Конго, Мианма, окупираните палестински територии, Сомалия, Судан, Украйна и Йемен.

Валъри Еймъс обяви, че апелът за спешна помощ, отправен миналата седмица от Световната програма по прехраната, за да се избегне преустановяване на продоволствената помощ за сирийските бежанци, е осигурил средствата, нужни за декември. Поискани са 64 млн. долара, а до момента са набрани над 80 млн., отбеляза тя.

Според ООН през 2015 г. ще са нужни 189,1 млн. долара за хуманитарни операции в Украйна, посочва ТАСС. В апела си за набиране на средства организацията уточнява, че програмите за подпомагане обхващат 900 000 души – най-уязвимата част от населението в пет района в Източна Украйна.

По данни на ООН нуждаещите се от помощ в Украйна са 1,4 млн. души. Агенциите на ООН изчислиха финансовите нужди за 2014 г. на 17,9 млрд. долара - рекордна сума, от която дарителите са осигурили досега 52%.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още