IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобалните инвеститори намаляват експозициите си към рискови активи

Най-големият риск остава разочарованието от темпа на глобалния растеж, като пазарите остават уязвими на негативни макроикономически новини

14:31 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Глобалните инвеститори намаляват експозициите си към рискови активи

Глобалните инвеститори намаляват експозициите си към рискови активи, каквито са акциите, например, на фона на различния курс на паричната политика на водещите централни банки и на различния растеж, пише Ройтерс.

Резултатите от месечно проучване на агенцията, проведено сред 47 инвеститора от САЩ, Европа, Великобритания и Япония, показват, че средно препоръчвания дял на експозициите в акции в глобалните балансирани портфейли намалява за втори пореден месец до 49,1% през ноември от 49,5%, колкото бе през октомври.

„Най-големият риск остава разочарованието от темпа на глобалния растеж... Пазарите остават уязвими за негативни макроикономически новини било то в еврозоната, САЩ или Китай“, коментират експертите на Candriam Investors Group анкетата на Ройтерс.

Краят на монетарните стимули в САЩ и Великобритания контрастират на пазарните очаквания за паричната политика в други региони. Япония, еврозоната и Китай ще стимулират паричното предлагане, за да се преборят със слабия или спадащ икономически растеж, което ще породи редица неизвестни пред инвеститорите.

Делът на паричните средства в инвеститорските портфейли, използвани като убежище във волатилни времена за пазарите, намалява до 6,2% през ноември, но все още остава близък до рекордните 6,7%, достигнати през октомври.

Делът на облигациите, които също се считат за убежище и алтернатива на акциите, се покачва до 36,8 на сто от 36,4%.

Проучването е проведено в периода от 14-27 ноември, когато световните фондови пазари възстановиха по-голямата част от изгубеното в средата на октомври и се покачиха с близо 2%. Американските индекси Dow Jones и S&P 500 се повишиха с повече от 1,5% и отбелязаха нови рекорди през периода. Акциите на развиващите се пазари също поскъпнаха с повече от 1,5 на сто през периода на анкетата.

Въпреки това книжата на развиващите се икономики са по-евтини със 7% от техния пик за годината, достигнат през септември. Натиск им оказва по-скъпият долар, опасенията за забавяне на растежа в Китай и последствията от конфликта между Русия и Украйна.

Американските фонд мениджъри намаляват препоръчания дял на вложенията в акции за шести пореден месец (до 54,4% от 55%), като увеличават дела на облигациите през ноември.

Европейските инвеститори повишават дела на паричните средства с 60 базисни пункта до 8,6%. Експозициите към акции се свиват до 47,1% от средните 47,7% само месец по-рано.

В Япония фонд мениджърите понижават дела на акциите до 43,2% през ноември от 43,6% през октомври, а вложенията в облигации – до 51,8% от 52 на сто.

Британските инвеститори запазват дела на акциите на 2-годишно дъно от 51,7%, а този на вложенията в имоти - на многогодишен връх от 4,7%. Британските фонд мениджъри свиват дела на паричните средства до средните 8,3%, което е спад от историческия връх от 11,2%, отчетен миналата година. Делът обаче е най-големият за последната една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още