IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ поднови кредитната линия за Мексико на стойност 70 млрд. долара

Заемът ще осигури допълнителна защита на мексиканската икономика, смята финансовият министър

10:16 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ поднови кредитната линия за Мексико на стойност 70 млрд. долара

Международният валутен фонд (МВФ) поднови с още 2 години гъвкавата кредитна линия за Мексико на стойност приблизително 70 млрд. долара, предава Businessweek.

Кредитната линия заменя предишния заем, който изтича този месец, но практически не бе използван от мексиканските власти. През 2009 г. страната стана първата, получила подобен гъвкав кредит – механизъм, създаден, за да помогне за укрепване на затруднени икономики, за които се счита, че традиционно имат стабилни основи.

Според финансовия министър на Мексико Луис Бидегарай заемът ще осигури допълнителна защита на мексиканската икономика.

"Тази кредитна линия признава силата на мексиканската икономика, която има здрава и стабилна рамка, тъй като ние работим върху ефективното прилагане на пакет от структурни реформи", каза Бидегарай.

Две години след началото на мандата му мексиканският президент Енрике Пеня Нието прие закони за отваряне на контролираната от държавата енергетиката за частните инвестиции. Президентът стимулира и засилването на конкуренцията в телекомуникационната индустрия, доминирана от America Movil SAB на милиардера Карлос Слим.

Според правителството икономиката ще нарасне с 2,1% до 2,6% през тази година, което е спад от прогнозата в началото на годината за ръст от 3,9%. Властите прогнозират също, че растежът ще се съживи до 3,2-4,2% през 2015 г. с оглед и на все по-подобряващата се съседна икономика на САЩ.

Същевременно Централната банка на Мексико продължава да покачва международните си резерви, разширявайки ги с 9,3 на сто през тази година до рекордните 193 млрд. долара. Гуверньорът на институцията Агустин Карстенс многократно цитира значението на чуждестранни резерви и кредитната линия на Мексико от МВФ, която по думите му е "защита на икономиката от външни шокове".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още