IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г20 търси начини за откриването на милиони работни места

Срещата на лидерите на 20-те най-големи икономики в света не бива да е празно говорене, категоричен е австралийският премиер Тони Абът

12:18 | 15.11.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Среща между президентите на Русия и САЩ - Владими Путин и Барак Обама, не се предвижда, разкриха от Белия дом и Кремъл.

Мерките за засилването на контрола над банките и финансовите пазари, както и защитата на данъкоплатците от фалитите на банки са сред водещите теми на форума. Лидерите обсъждат и темата за борбата с данъчната оптимизация и как да бъдат затворени “вратичките в законите”, които позволяват на множество компании да плащат по-малко данъци, което пък води до загуби за редица страни.

Една от водещите теми на срещата на Г20 е тази за климатичните промени, които са дискутирани в светлината на преговорите за сключване на обвързващо споразумение за борба с последиците от глобалното затопляне.

Лидерите ще говорят по въпросите на международния тероризъм и по-специално за борбата срещу групировката “Ислямска държава”.

Тема на двустранните разговори между Путин, френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел ще е кризата в Украйна. Държавните глави на Русия и Франция ще обсъдят доставките на френските хеликоптероносачи Мистрал на Москва.

В навечерието на срещата руският президент предупреди в интервю, че не трябва да има конфронтация между блоковете в рамките на Г20. Той визира риска от обособяването на два блока - западни страни и на нововъзникващи пазарни икономики. Путин критикува налагането на санкции срещу страната му от част от страните от Г20, предизвикани от политиката ѝ спрямо Украйна.

След катастрофата на малайзийския самолет в Източна Украйна по-рано тази година, отношенията между Русия и Австралия, която е домакин на срещата, се влошиха рязко. Предполага се  че  самолетът е свален от ракета. На борда му имаше 298 души, 38 от които австралийци.

Само няколко дни преди срещата на Г20 папа Франциск изпрати открито писмо до лидерите, призоваващо да да не се задоволяват само с декларации, а да действат. Той припомни, че младежката безработица ги тласка към тероризъм и престъпни занимания.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още