IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Ниските лихви представляват риск за финансовата система

Рекордно ниските лихвени равнища подтикват инвеститорите към покупки на по-рискови активи, сочи доклад на институцията

19:55 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Ниските лихви представляват риск за финансовата система

Ниските лихвени равнища във водещите икономики могат да подтикнат инвеститорите към покупки на по-рискови активи, разкривайки рискове за стабилността на световната финансова система, предупреждава доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от BBC.

Подобно поведение би могло да разстрои икономическото възстановяване, което МВФ вече определи като слабо и неравномерно.

Новият доклад изследва здравето на финансовата система, чиито проблеми доведоха до световната рецесия, а състоянието ѝ ще има ключова роля за силата и продължителността на възстановяването на световната икономика.

Заключенията на доклада са обезпокоителни. Той посочва, че проблемът се корени в действията на централните банки, имащи за цел да стимулират икономиката. МВФ не отрича необходимостта от тези мерки, но отчита страничните ефекти от тях.

Става въпрос за рекордно ниските лихвени равнища в САЩ, Великобритания, Япония, еврозоната и др., както и количествените улеснения или създаването на пари за покупки на финансови активи от централните банки.

Налагането на тези мерки доведе до понижаването на възвъръщаемостта, която инвеститорите получават от заемането на средства на кредитополучатели с добри кредитни рейтинги. Така инвеститорите в търсене на доходност се насочват към други видове активи като акции или облигации на емитенти с по-нисък рейтинг, повишавайки цените на тези активи.

Също така ниските лихви правят по-привлекателно и вземането на заеми с цел спекулативни инвестиции.

В резултат от всичко това МВФ посочва, че на практика цените на всички основни класове активи са раздути едновременно.

„Необичайното в случая е, че това се случва едновременно при различни класове активи и сред много държави по безпрецедентен начин“, се посочва в доклада.

Това поражда рискове са финансовата стабилност като очакваното повишаване на лихвените равнища в САЩ и Великобритания ще причини спадове на цените на облигациите.

Докладът все пак посочва и някои положителни тенденции – банките се намират в по-добро здраве, имайки повече капитал отколкото в началото на кризата. Също така дългът на домакинствата се отдръпва от достигната върхове в някои държави, включително САЩ, Великобритания и Испания.

Крайното заключение на доклада обаче е, че финансовата система все още не бива да бъде изпускана от очи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още