IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският парламент одобри военни действия срещу "Ислямска държава"

Междувременно бойците на джихадистите вече са в близост до кюрдския град Кобане на турско-сирийската граница

10:07 | 03.10.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бойци на джихадистката група. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бойци на джихадистката група. Снимка: Ройтерс

Турският парламент одобри военна интервенция на страната срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия. Депутатите в 550-местния парламент одобриха в четвъртък вечер искането на правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган с 298 гласа, предаде Ройтерс.

По този начин турската армия получи разрешение за военни действия в съседните страни. Освен това се разрешава на чужди войски да преминават транзитно през територията на Турция, ако те ще предприемат действия срещу джихадистите. 

Досега Ердоган не е представял никакви конкретни планове за военните действия. Турското правителство в продължение на дълго време отхвърляше възможността за военни действия срещу бойците на „Ислямска държава“.

Когато започнаха въздушните удари срещу екстремистите в Ирак и по-късно и в Сирия, отсъствието на Турция определено се забелязваше. Анкара обеща подкрепа за международната коалиция за борба срещу ислямистите, но реши да не се присъединява към нея.

Въпреки това през последните няколко дни тя промени мнението си и заяви готовността си да се присъедини към водения от САЩ военен съюз срещу джихадистите. 

Организацията “Ислямска държава” продължава да оказва натиск върху кюрдското население в Северна Сирия, в близост до границата с Турция. Ислямистите са само на около три километра от град Кобани на турско-сирийската граница. Свидетели твърдят, че шумът от битката се чува ясно и от турска територия. Заради заплахата за града хиляди сирийци потърсиха убежище в Турция.

Междувременно и австралийски изтребители са се присъединили към въздушните удари по позициите на „Ислямска държава” в рамките на международната коалиция за борба с екстремистите, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на премиера на Австралия Тони Абът. „Австралийски военни ще консултират и оказват помощ на военнослужещите от армията на Ирак в тяхната борба срещу терористите”, заяви Абът. 

Същевременно британският премиер Дейвид Камерън заяви по време на посещението си в базата на Кралските военновъздушни сили Акротири на остров Кипър, откъдето излитат самолетите на страната, изпълняващи бойни мисии срещу джихадистите, че Великобритания ще предостави още 2 бойни самолета в борбата срещу „Ислямска държава”. Според информация на Express Daily Камерън е благодарил на британските военнослужещи за тяхната „жизнено важна работа – да ни защитават от варварските терористи, застрашаващи нашата сигурност”. 

„Ние искаме да се уверим, че ще запазим това темпо и за напред. Ще разположим още 2 бойни самолета „Торнадо” в Акротири следващите 24 часа. Също така ще удължим срока на действие на Втори ескадрон до април 2016 година, за да сме сигурни, че можем да обезпечим нашите цели за месеци напред”, заяви още премиерът.

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Според Исляма е забранено да се правят картини на хора, а тез и на знаме ги сложили. Турчето със сините очи може да даде малко повече инфо по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Не е толкоз идилична ситуацията! Турция ще вкара сухопътни сили, за да окупира сирийска територия с две цели - да ги резервира и пази от Асад и да не позволи сирийските кюрди да се обединят с иракските и териториално. На териториите в Ирак и Сирия, завзети от ИДИЛ, трябва да се създаде протекторат, подобен на Косово, където и съответно който трябва, да може да оперира с бъдещите трасета за пренос на енергоносители. Един от предишните планове на янките за тази операция е бил да се създаде кюрдска държава чрез обединяване на турските, сирийски и ирански кюрди, като същата да получи закрила от САЩ и съответно да се отплаща с васална политика и кучешка вярност като косовските шиптъри. Впоследствие е преценено, че "ислямската" държава е по-удачно решение, понеже (след победата над ислямистите) не води до създаване на етнически хомогенна държава, а до територия, управлявана уж от ООН, разбирай - от американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ей, ще видим турци и кюрди заедно да се бият. Какви ли не чудеса стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още