IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Бразилия понижи прогнозата си за растежа до 0,7%

Социологическите прочувания в страната сочат победа чрез балотаж за Дилма Русеф на предстоящите президентски избори

13:19 | 30.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Бразилия понижи прогнозата си за растежа до 0,7%

Централната банка на Бразилия подхрани опасенията около икономиката на страната, след като понижи прогнозата си за годишния икономически растеж и заяви, че правителството може да се въздържи от намеса в борбата с инфлацията, пише Wall Street Journal.

Банката очаква брутният вътрешен продукт да се разшири с едва 0,7% през 2014 г., спрямо предишната прогноза за растеж от 1,6 на сто. Финансовото ведомство също така заяви, че годишната инфлация ще бъде 6,3%, доближавайки се до горната граница от 6,5%, според политиката на властите. Централната банка се цели в инфлация от 4,5%, но очаква този темп да бъде достигнат не по-рано от края на 2016 г.

Прогнозата се основава на допускането, че централното правителство ще преследва неутрален курс на фискалната си политика, който да не подхранва инфлацията чрез прекалено високи разходи, отнесени към данъчните постъпления. Централната банка обаче заяви, че фискалните цели на правителството за 2014 г едва ли ще бъдат изпълнени.

Според директора по икономическата политика на банката Карлос Араухо фискалният неутралитет би трябвало да бъде постигнат през следващата година. Той посочи, че не се очаква прогнозата за инфлацията да претърпи осезаеми промени, тъй като фактори като пониженото потребителско доверие помагат за възпирането на ръста на цените.

Изхождайки от прогнозата за инфлацията се очаква основният лихвен процент на страната да остане на сегашното си ниво от 11%. Араухо каза, че лихвата може да бъде вдигната, ако инфлационният натиск се засили и опроверга спекулациите, че лихвеният процент може да бъде понижен заради слабости в икономиката.

Новата прогноза излиза броени дни преди президентските избори на 5 октомври. Икономистите смятат, че са нужни дълбоки реформи за съживяване на икономическия растеж без да се повиши инфлацията.

Социологическите проучвания в страната сочат победа за настоящия президент Дилма Русеф над основния ѝ опонент Марина Силва, предава Ройтерс.

Преднината на Русеф пред Силва на евентуален балотаж нараства до 9 процентни пункта според последното проучване на агенцията MDA. Предишното изследване даваше преднина на Русеф от едва 1 процентен пункт.

Според проучването Русеф ще спечели балотажа с 47,7% срещу 38,7% за Силва. Първият тур ще се проведе на 5 октомври в неделя, но очакванията са никой кандидат да не премине границата от 50% от действителните гласове.

Изборите ще бъдат наблюдавани отблизо от широк кръг инвеститори, които биха искали Силва, която е изявен природозащитник и е ориентирана към пропазарна политика, да победи Русеф и по този начин да сложи край на 12-годишното управление на лявата Партия на работниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още