IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-пагубната за човечеството обратна корелация

От 1950 г. насам средният интелект на хората неизменно намалява, докато военните разходи се увеличават

12:33 | 11.10.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Най-пагубната за човечеството обратна корелация

Има много неща, които могат да ни тревожат в тези дни. Само един бегъл поглед на световния новинарски обмен от последните дни свидетелства за това: Папата казва, че Третата световна война е в ход; Великобритания може да се разпадне; епидемията от Ебола се превръща във все по-сериозен проблем в Африка; безпилотни летателни апарати навлизат в личния живот на гражданите; американският бюджетен дефицит достигна 589 млрд. долара и т.н.

Насочвайки поглед към всичко това, оставяме на заден план всичко положително, което човечеството е постигнало през вековете, пише ZeroHedge. Световното населението постоянно се увеличава, което доказва, че английският социолог Томас Малтус греши. Сериозни заболявания като детски паралич и едра шарка, които са покосявали дори монарси и президенти през вековете, са били ликвидирани. Можем да кръстосаме планетата за по-малко от 24 часа. Пуснахме множество сателити в необятния Космос.

Това показва, че с достатъчно интелект, политическа воля, здрав разум и постоянство повечето предизвикателства, пред които се изправяме като вид могат да бъдат преодолени. Това следва да осигури една прилична надежда, че можем да се справим с това, пред което сме изправени в момента.

Има ли изобщо за какво да се притесняваме при това положение? Отговорът определено е да.

Източник: MailOnline, University of Hartford

Първата графика, изготвена от MailOnline по данни на Университета в Хартфорд, щата Кънектикът, отразява нагледно видимия спад в средния коефициент на интелигентност на световното население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 1
Angel62
преди 9 години
Дай на *** табло с едно червено копче да видиш какво ще направи - въпросът не е "дали", а "кога". Но българинът и на това отдавна е намерил решението:- "Яж, пий и си носи новите дрешки.".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 0
Jay Gould
преди 9 години
Видимия спад в средния коефициент на интелигентност... Причината е много проста, но човек явно трябва да има определен коефициент за да се сети. В 1950 проучванията са били основно в развитите страни, постепенно са се разширили, а днес са от целия свят, включително бушмените в Калахари, които и да не блестят от интелект, се оправят добре в пустинята. Ако има спад той е България. За 20 г. средния коефициент е спаднал почти с 10 и в момента се движи около този на латиносите и *** в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Eon
преди 9 години
Иванджийски не списва ZeroHedge. Иванджийски списва един вестник наречен Строго Секретно, а Zerohedge е един друг сайт, дето няма нищо общо с Иванджийски.Чуваш ли се каква простотия изръси в момента. Все едно да кажеш, че ракията в гаража на Бай Иван е приготвена от президента на Индонезия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 9 години
Investor винаги цитира първоизточниците си на информация. В случая също е цитиран източникът още в началото на материала - ZeroHedge. Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
индианеца
преди 9 години
Напоследък имам чуството, че Зерохеджа не го списват нашенците, ами директно из Питера например. За коментарите отдолу да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
Patilan
преди 9 години
мисля че статията е превод от ZeroHedge. аФторите така и не се научиха да цитират като хората. а че *** Иванджийски, дето списва ZeroHedge, не е схванал какво и в какви условия е писла Малтус, си е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
". Световното населението постоянно се увеличава, което доказва, че английският социолог Томас Малтус греши." Това е най-върховната простотия, която съм чел. Искате да ми кажете, че Малтус казва, че световното население намалява?? А твърдението му, че храната нараства в аритметична прогресия, докато човечеството в геометрична това ли ви говори? Защо трябва да цитирате не толкова познато име за да направите впечатление, че много знаете....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още