IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ с нова натовска коалиция срещу "Ислямска държава"

Американският президент Обама намекна за по-широка военна кампания, сравнянайки я с тази срещу Ал Каида

11:23 | 06.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ с нова натовска коалиция срещу "Ислямска държава"

САЩ и девет ключови техни съюзници (от общо 28 членки на НАТО - бел. ред.) се съгласиха вчера в Нюпорт, Уелс, че "Ислямска държава" е съществена заплаха за страните от пакта и решиха да се заемат с екстремистите, разширяващи контрола си в Източна Сирия и Северен и Западен Ирак, като ограничат финасовите им ресурси и ги притиснат с военна мощ, предаде Асошиейтед прес. 

Новата натовска коалиция ще бъде способна да осъществи трайно усилие за изтласкване на екстремистите, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Военният министър на САЩ Чък Хейгъл заяви, че групата, която може да бъде разширена, сега включва САЩ, Великобритания, Франция, Австралия, Германия, Канада,Турция, Италия, Полша и Дания.

Идната седмица американският държавен секретар Джон Кери заминава за Близкия изток и очаква да разшири коалицията с членове извън западните държави.

Министърът на отбраната и държавният секретар на САЩ настояха западните страни да съставят план преди началото на сесията на Общото събрание на ООН този месец.

Излагайки стратегията за Ирак, Обама намекна за по-широка военна кампания, сравнянайки я с начина, по който американските сили отблъснаха Ал Каида по протежението на границата на Пакистан с Афганистан с помощта на упорити въздушни удари, обикновено с дронове на ЦРУ.

Засега американските въздушни удари в Ирак се ограничават предимно до подпомагане на кюрдските сили и защита на бежанците. Но Обама вчера в Уелс постави за цел унищожаването на Ислямска държава и се закани, че САЩ ще продължат да преследват екстремистите от групировката, както постъпиха с Ал Каида и Аш Шабаб в Сомалия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Както винаги с чужда пита помен прави......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
dr.5rov
преди 9 години
Мале, все едно чета Апокалипсиса. Битката при Армагедон (сега селището Маргеба) кога ли ще се състои?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още