IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Сорос се появява като страна по делото за дълга на Аржентина

Милиардерът се присъединява към групата от инвеститори, които съдят Bank of New York Mellon, която спря плащания към облигационерите след съдебно решение

10:38 | 27.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джордж Сорос се появява като страна по делото за дълга на Аржентина

По-малко от месец след като Аржентина изпадна в неплатежоспособност за втори път през последните 13 години, Джордж Сорос изведнъж се очертава като основен опонент на милиардера Пол Сингър в делото относно дълга на страната, пише Bloomberg.

Според съдебните документи, подадени миналата седмица в Лондон, управляваният от семейството на Сорос фонд Quantum Partners LP се присъединява към групата от инвеститори, които съдят Bank of New York Mellon Corp. заради провала по изплащането на лихви за 226 млн. евро по аржентинския дълг. Групата, в която участват и фондът на Кайл Бас - Hayman Capital Management LP, притежава повече от 1,3 млрд. деноминирани в евро аржентински облигации.

Аржентина преведе парите в BNY Mellon като банка попечител, но американски съд задължи институцията да не прави плащания към държателите на преструктирираните аржентински облигации преди да страната да се издължи на несъгласните с преструктурирането облигационери, които водят дела от над десет години.

Според документите от делото във Великобритания Сорос, Бас, Knighthead Capital Management LLC и RGY Investments LLC твърдят, че поделението на BNY Mellon в Лондон действа „последователно, за да защити собствените си интереси, без да взема предвид интересите на бенефициентите“.

Облигационерите поискаха от Лондонския съд да задължи BNY Mellon да предостави паричните средства на притежателите на аржентински облигации, деноминирани в евро, и да не позволят на банката да прави каквото и да било друго с парите.

Сингър, който осъди и правителствата на Перу и Република Конго, след като не изпълниха задълженията си, купи аржентински облигации преди неплатежоспособността на страната през 2001 г. по дълг за 95 млрд. долара. След продължилите повече от десетилетие съдебни спорове с искане за пълно изплащане Сингър и други кредитори, които отказаха да приемат загуби в размер на 70% при преструктурирането на дълга на Аржентина, сега трябва да получат 1,5 млрд. долара след решение на американски съд.

От своя страна Сорос е инвеститор в южноамериканската страна от десетилетия, присъединявайки се към група инвеститори, закупили аржентинската компания за недвижими имоти IRSA Inversiones y Representaciones SA в началото на 90-те. Soros Fund Management LLС почти удвои дела си в държавната петролна компания YPF SA. Освен това той притежава дял в Adecoagro SA, занимаваща се със селско стопанство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още