IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BP инвестира 9,3 млрд. долара в Австралия

Британското дружество ще разшири разработваните петролни и газови проекти в страната

15:29 | 22.08.14 г.
BP инвестира 9,3 млрд. долара в Австралия

Британската компания BP Plc, която е оператор на най-големите рафинерии в Австралия, планира да инвестира 10 млрд. австралийски долара (9,3 млрд. щатски долара) през настоящото десетилетие, за да разшири мрежата си от бензиностанции, както и разработваните петролни и газови проекти в страната.

В рамките на следващите 12 месеца BP ще отвори в Австралия над 12 нови бензиностанции, каза президентът на групата в Австралия Aнди Холмс в интервю за Bloomberg. Той обаче отказа да посочи дали BP обмисля придобиването на конкретни местни фирми.

Според Холмс в следващите 5 години BP ще инвестира около 2,3 млрд. австралийски долара в рафинирането и маркетинга, включително в рафинерията Квината в Пърт, Западна Австралия.

В допълнение, повече от 1 млрд. австралийски долара ще бъдат изразходвани за дълбоководни сондажи в южния шелф на континента. Дейностите ще започнат през 2016 г.

Според Bloomberg BP възнамерява да разшири дистрибуторската си мрежа в Австралия заради засилената конкуренция от компании като Trafigura Beheer BV и Vitol Group.

В момента британската компания притежава около 1 700 бензиностанции на територията на Австралия.

До средата на 2015 г. BP ще спре да разработва рафинерията Бълвър Айлънд в Куинсланд, която може да се реорганизира и се използва като терминал за внос на горива. Британското дружество също така се интересува от областите, които ще бъдат разработени в рамките на газовия проект „Гордън“ в Западна Австралия, основен оператор на който е Chevron.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още