IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се пазари с рекордни емисии дълг през първото полугодие

За периода те са пласирали облигации за близо 70 млрд. долара, което представлява ръст от над 50% на годишна база

10:44 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Развиващите се пазари с рекордни емисии дълг през първото полугодие

Развиващите се държави заеха рекордни количества от капиталовите пазари през първата половина на годината дори след предупрежденията на централните банкери, че „еуфорията на дълговите пазари“ може да предизвика големи проблеми в бъдеще, пише Financial Times.

През първото полугодие обемът на продадените от развиващите се страни държавни облигации достигна 69,47 млрд. долара. Това е ръст от цели 54% спрямо същия прериод на миналата година. Това увеличение превръща 2014 г. в рекордна за емисиите на правителствен дълг, осъществени от развиващите се икономики, сочат данни на Thomson Reuters. Данните не включват емисиите на китайски правителствен дълг, тъй като той не се предлага на международните пазари.

Общият обем на дълговите емисии на развиващите се страни обаче остава малък в сравнение с този на развитите икономики, които са пласирали 157,6 млрд. долара в първите шест месеца на 2014 г.

„Държавите са чувствителни и рефинансират краткосрочните си дългове във времена на ниски лихви“, коментира стратегът за развиващите се пазари в UBS Бхану Бавея. „Но качеството на емисиите варира, а това е нещо, за което трябва да се притесняваме.“

Годините на ултра ниски лихвени проценти и неконвенционални мерки на паричната политика по света след годините на финансовата криза избутаха надолу доходностите по облигациите в глобален мащаб. Този факт подтикна инвеститорите да потърсят по-рисковите активи на облигационния пазар. Гъвкавата парична политика предостави на страните достатъчно стимули за набиране на парични средства.

През април Гърция привлече поръчки за 20 млрд. долара към първата емисия на дълг след периода, в който задлъжнялата държава разпали дълговата криза, заплашила стабилността на еврозоната. Кипър се завърна на международните пазари само година след банковия срив, оставил за попълване финансова дупка в размер на 10 млрд. евро.

В средата на юни Кения постави рекорд за най-голям дебют на международните облигационни пазари от африканска страна. Кения пласира облигации на стойност 2 млрд. долара, като емисията бе презаписана четири пъти. Еквадор, изгубил достъп до международните капиталови пазари, след като не успя да направи плащане по своя дълг през 2008 г., продаде успешно нов дълг за 2 млрд. долара.

Някои анализатори се опасяват, че щом лихвените проценти в развития свят започнат да се покачват, ще се повтори миналогодишната ситуация, при която само разговорите за оттеглянето на неконвенционалните парични мерки от страна на Фед предизвикаха отливи от развиващите се държави.

Миналият месец Банката за международни разплащания предупреди за опасностите от увеличаващите се дългови нива по света. За някои страни възможността за маневри се е стопила при наличието на ниски лихвени проценти, констатираха експертите на финансовата институция.

Ето кои според FT са най-активните държави на облигационните пазари през първото полугодие:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още