IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заслужава ли си инвестирането във висше образование?

Дипломата продължава да е фактор на пазара на труда, макар че тежестта ѝ намалява все повече

14:34 | 04.07.14 г. 4
Заслужава ли си инвестирането във висше образование?

Добра инвестиция ли е висшето образование? Много потенциални студенти си задават именно този въпрос, особено в страни, където цената на придобиване на диплома се повишава в резултат на понижаващите се държавни субсидии.

Последните изследвания показват, че общоприетата мъдрост остава вярна – университетска диплома се изплаща щедро.

В Америка и еврозоната, например, процентът на безработица при завършилите е далеч под средното за страната. И все пак ползите от търкането на университетските скамейки варират значително при отделните студенти, което прави инвестициите в областта на висшето образование рискован залог при някои обстоятелства, пише The Economist.

Стойността на една диплома за висше образование, както много други неща в областта на икономиката, се свежда до търсенето и предлагането.

Разликата между средната заплата за висшистите и хора със средно образование обикновено е наричана на Запад college wage premium (премия към заплащането при притежателите на диплома за по-високо от средно образование – бел. ред.). Когато фирмите са гладни за квалифицирани работници, тяхното търсене на висшистите се увеличава, и премията расте. Когато броят на излизащите с тапия от висшите учебни заведения се покачва по-бързо от този на по-малко образованите работници, се случва обратното – премията се минимизира или в някои случаи дори преминава в отрицателна стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Не, както виждаш и аз съм изпуснал написал съм слачаи. Само че това е техническа грешка, не е да не знам как се пише. Просто това ми вади очите. Не мога - толкова много хора не знаят кога се пише и и кога й, че лошо ми става и като го видя много ме дразни. Само че си правя изводи от това... И от това, което е написал. Висшето образование те изкачва едно ниво нагоре в стълбицата на капитализма! Дори и в България! Знаеш ли колко е безработицата сред висшистите в България ? 4.5%! ФАКТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Ти сега какво? Искаш всички да следим дали няма да допуснеш правописна грешка ли? Или се имаш за безгрешен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
LuckyYou
преди 10 години
СЛАЧАИ! Когато е множествено число се пише с И. Когато е единствено се пише с й! Един случай, много случаи! Научете се да пишете най-накрая! Аз съм доволен от висшето образование, което получих в България! Стига да искаш да учиш - има на какво да те научат! Ако си лентяй, дори да не знаеш кога се пише И или Й - не очаквам да е друго мнението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
data
преди 10 години
Заслужава ли си инвестирането във висше образование? - НЕ , в България дипломата за висше образование не се рентира в повечето случай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още