IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ отчете рязък ръст на финансирането за развиващите се държави

Общото кредитиране от Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е с 65% по-високо от предкризисните нива

15:24 | 02.07.14 г.
СБ отчете рязък ръст на финансирането за развиващите се държави

Финансирането, отпуснато от Световната банка в подкрепа на развиващите се страни, е нараснало рязко до 61 млрд. долара за фискалната 2014 г. спрямо 52,6 млрд. долара през преходната година, съобщиха от банката. Ръстът от близо 16% е отчетен на фона на подготовката на организацията да премине към нов оперативен модел.

Групата на банката, която включва общо пет институции*, е отпуснала 963 заема, гранта, дялови инвестиции и гаранции в подкрепа на подкрепи икономическия ръст и предприемачеството и в борба с бедността през периода от 1 юли 2013 г. до 30 юни 2014 г.

Финансирането за инфраструктура е достигнало почти 24 млрд. долара през последната годината и формира близо 40% от общите заеми, отпуснати от групата. 

През последната фискална година Международната банка за възстановяване и развитие е отпуснала финансиране в размер на 18,6 млрд. долара спрямо 15,2 млрд. долара за предходната година.

Кредитите от Международната асоциация за развитие - фондът на групата, който отпуска нисколихвени кредити и грантове на 79 от най-бедните държави в света, са нараснали до рекордните 22,2 млрд. долара през фискалната 2014 г. спрямо 16,3 млрд. долара година по-рано.

Общото кредитиране, отпуснато от Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие, през последната година е с 65% по-високо от предкризисните нива, като финансирането надхвърля с над 16 млрд. долара това от фискалната 2007 г.

*Групата на Световната банка обхваща пет институции: Международната банка за възстановяване и развитие, Международната асоциация за развитие, Международната финансова корпорация, Агенцията за многостранни инвестиционни гаранции и Международен център за регулиране на инвестиционните спорове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още