IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН прогнозира 12,5% ръст на ПЧИ в света през 2014 г.

10-те най-големи сделки тази година са насочени към развиващи се страни, което бележи завръщане към традиционния модел на преки чужди инвестиции

14:36 | 25.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
ООН прогнозира 12,5% ръст на ПЧИ в света през 2014 г.

САЩ начело, Китай във възход

Най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции през миналата година са САЩ. Въпреки че потоците към страната намаляха след началото на кризата, входящите ПЧИ в страната възлизат на 188 млрд. долара през 2013 г. и са с 50% повече от тези към втория най-голям получател - Китай.

Сделки в сектора на шистовия газ формират над 80% от трансграничните сливания и придобивания в петролната и газовата индустрия миналата година. Перспективата за добив на евтин газ превърна САЩ в основен получател на международни фондове за нови проекти.

Много други сделки в петролния и газовия сектор са придобивания на активи, собственост на европейски или щатски компании, често намиращи се в Африка, от страна на купувачи от Китай и други развиващи се страни. В банковия сектор се наблюдава сходен модел, който се очаква да продължи, пише в доклада.

Разходите на Китай за ПЧИ са нараснали с 15% до 101 млрд. долара миналата година, а изходящите от страната потоци се очаква да изпреварят входящите - 124 млрд. долара за 2013 г., в рамките на две до три години, прогнозират от UNCTAD.

Китай не е единственият инвеститор с дълбоки джобове. Изходящите потоци ПЧИ от Персийския залив са скочили с две трети миналата година до 31 млрд. долара, като според доклада има потенциал за още ръст.

Най-големите 5000 корпорации в света държат 4,5 трлн. долара в кеш, сочи още проучването.

Съотношението кеш към активи на компаниите в развиващите се пазари остава стабилно на ниво около 12% през последните пет години, но съотношението в развитите страни е нараснало от 9% преди финансовата криза до 11% през 2013 г.

„Това увеличение сочи, че към края на 2013 г. трансграничните корпорации от развитите страни са държали с 670 млрд. долара повече кеш от преди – значителна спирачка за инвестициите“, пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още