IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН прогнозира 12,5% ръст на ПЧИ в света през 2014 г.

10-те най-големи сделки тази година са насочени към развиващи се страни, което бележи завръщане към традиционния модел на преки чужди инвестиции

14:36 | 25.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
ООН прогнозира 12,5% ръст на ПЧИ в света през 2014 г.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) ще нараснат с 12,5% до 1,62 трлн. долара тази година в глобален мащаб в резултат на икономическото възстановяване, което изкушава Китай и големите компании да похарчат заделените настрани средства, сочи проучване на ООН, цитирано от Ройтерс.

Ръстът на преките чуждестранни инвестиции се очаква да продължи в идните години, като достигне 1,75 трлн. долара през 2015 г. и 1,85 трлн. долара през 2016 г., прогнозира годишният доклад World Investment Report, публикуван от Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD).

ПЧИ включват основно парите, дадени за трансгранични сливания и придобивания и корпоративни експанзии в чужбина, и са своеобразен барометър за доверието в глобалната икономика.

През 2007 г. глобалните ПЧИ достигнаха 2 трлн. долара, но се сринаха до 1,2 трлн. долара през 2009 г., след което трудно набират инерция.

През първите четири месеца на тази година обаче сливанията и придобиванията в глобален мащаб достигнаха обем от около 500 млрд. долара, което е най-високото ниво от 2007 г. и два пъти повече от обема за същия период на миналата година.

10-те най-големи сделки тази година са насочени към развиващи се страни, което бележи завръщане към „традиционния модел“ на ПЧИ, пише в доклада на UNCTAD.

Потенциалният ръст на пазара е огромен. Европейският съюз, който обикновено е основната цел за ПЧИ, изоставаше далеч зад Азия. Миналата година обаче някои от най-засегнатите страни от икономическата криза се възстановиха, като Испания стана най-големият получател на ПЧИ в Европа, привличайки 39 млрд. долара.

Още инвестиции се очаква да се насочат към Европа и другите развити пазари покрай засилването на доверието във възстановяването. Същевременно потоците от ПЧИ към развиващите се страни се прогнозира да останат на високо ниво, прогнозира директорът „Инвестиции“ в UNCTAD Джеймс Джан.

Регионални конфликти и “несигурност в политиките“ обаче все още може да попречат на възстановяването. Въпреки че повечето инвестиционни политики целят да стимулират и либерализират ПЧИ, делът на ограничителните режими се е повишил до 27% спрямо 25% през 2012 г., се посочва в доклада.

Последна актуализация: 00:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още