IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 78-ма в класацията на Freedom House за свободата на медиите

Само един от всеки седем души по света живее в държава със свободни медии

20:25 | 01.05.14 г. 8
<p>
	В държавите в зелено медиите са най-свободни, в жълто са частично свободни, а в лилаво са несвободни. <em>Илюстрация: Freedom House</em></p>

В държавите в зелено медиите са най-свободни, в жълто са частично свободни, а в лилаво са несвободни. Илюстрация: Freedom House

Медиите в България остават частично свободни. Страната ни е класирана на 78-ма позиция от Freedom House в ежегодната класация за свободата на медиите, в която са включени 197 държави.

Колкото повече точки има дадена държава, толкова по-несвободни са медиите в нея. Страната ни събира 39 точки, като спрямо миналата година има леко влошаване на резултата – тогава сме имали 37 точки. През 2011 г. страната ни е събрала 36 точки, а през 2010 г. – 35.

Най-свободни са били българските медии през 2000 г., когато резултатът на страната ни е бил 26 точки.

Лидери в класацията по свобода на медиите са Швеция, Норвегия и Холандия, които събират по 10 точки. Следват Финландия, Белгия, Швейцария, Люксембург, Исландия, Дания и Андора.

Освен западноевропейските държави, САЩ и Канада, сред страните с най-свободни медии попадат също Естония, Чехия, Австрия и Кипър.

В групата на България – държавите с частично свободни медии, попадат Италия, Унгария, Сърбия, която е класирана на 74-то място, Черна гора, с която споделяме 78-то място, Хърватия, Румъния, Гърция, Аржентина, Молдова и други.

Най-несвободни са медиите в Северна Корея, Туркменистан и Узбекистан. Десетката се допълва от Еритрея, Беларус, Куба, Екваториална Гвинея, Иран, Сирия и Бахрейн.

Само 63 са държавите със свободни медии срещу 68 с частично свободни и 66 – с несвободни, обобщава Freedom House.

Свободата на медиите в глобален план се влошава

На практика само един от всеки седем души по света живее в държава със свободни медии, които покриват критично политическите новини и събития, безопасността на журналистите е гарантирана, държавната намеса в медиите е минимална и на пресата не се оказва политически, юридически и икономически натиск, посочват от Freedom House.

Последна актуализация: 21:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Т.е. Уругвай е аномалия, щото е малка държава(наполовина на БГ)? И не скверни комунистите, като правиш сравнения между теб и тях, моля те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Свободният пазар не винаги води до желаните резултати! Може да ме наричаш неокомунист, но е факт, че свободния пазар води до монополи, замърсяване на околната среда, зависимост на дадени държави от стратегически суровини и т.н.Ролята на държавата е там където пазарът не води до обществено полезни резултати да се намеси! Ако не беше политиката на ЕС за субсидии на ВЕИ сега този сектор нямаше да е толкова развит и зависимостта на света от изчерпаемите горива щеше да е много по голяма и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Съществуването на голям рекламен пазар е само едно от условията за да има свободни медии в дадена държава. Ако медията може да съществува икономически само в зависимост от от партии или олигарси, никога не може да има свободни медии! Освен голям реакламен пазар има и много други условия, които помагат или пречат на свободните медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Към 2011 г., ръководител на "Фрийдъм хаус" е Уилям Тафт IV, който е праправнук на президента Уилям Тафт. До 2009 г. организацията е водена от Питър Акерман, а до 2005 г. - от бившия директор на ЦРУ Джеймс Улси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Да не би да съм изтървал нещо? Уругвай богата държава ли е, като БВП на човек е една идея над нашето, или пък е голяма, като населението и е малко по-малко от половината наше? Щото е класирана в свободните медии.Или пък-Китай и Русия са бедни и малки?А относно Свободна Европа-и тя е имала пристрастия. Лъки е ужасно прав-ФОКС, дето си назначават президентите, свободна медия ли са???? И нещо интересно:"Фрийдъм хаус" е неправителствена организация със седалище във Вашингтон (САЩ). Бюджетът на организацията e на 66-80% безвъзмездна помощ, предоставена от правителството на САЩ.Това от уики, щото ме мързи да превеждам от техният сайт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 10 години
фондове за това, фондове за онова... имам една идея: що не минем направо към планова икономика? тей ще им е много по лесно на нео-комунистите, които управляват и се борят да управляват ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
В бедните и малки държави е много трудно да има свободни медии, защото пазарът на реклама е много малък за да може да се издържа истинска разследваща журналистика. Добре би било ЕС да има фондове за подкрепа на медии в по бедните държави или самата ЕС да пусне локални медии.Имаме нужда от нов тип радио, телевизия, сайтове и т.н. Свободна Европа, които да са независими от местните политици и олигарси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
И какво ?! Тия искат да кажат, че медиите в USA и западна Европа са свободни ?!?! Какви наркотици ползват ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още