IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие зад ниската безработица в Бразилия

Стремежът към по-добро образование помага на бразилците да обяснят последните си проблеми, свързани с намаляването на производителността

18:37 | 27.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

По-малко работници, по-малък растеж

В Бразилия дълги години образованието не беше водещ приоритет. В същото време вниманието на хората беше заето с последователните финансови кризи, както и с необходимостта от работни места и изхранване на семейството.

Реформите започнаха да стабилизират икономиката на страната в средата на 90-те години. От 2001 г. насам правителството започна да плаща на семействата месечна стипендия за това, че децата им остават в училище. Мащабната образователна реформа позволи на милиони младежи да влязат в частните университети. Отскоро те могат да посещават и чуждестранни училища, възползвайки се от правителствените стимули.

В резултат от това вече лесно могат да се намерят студенти, които твърдят, че ще бъдат подкрепени от своите родители, ако останат извън пазара на труда, докато завършат колеж на 23-25 години.
„Желанието ни да учим в държавен университет е на преден план. Всички отлагаме мечтата да създадем собствено семейство за малко“, посочва 18-годишната Моналиса Фейтоса, която планира да работи като зъболекар в Бразилия.

Икономистите твърдят, че други обяснения за ниския процент на безработицата в Бразилия включва т.нар. „натрупване“ на квалифицирана работна ръка. Компаниите очакват икономиката да се съживи скоро и избират междувременно да не уволняват служители от страх те да не отидат при конкурентите.

Световното първенство по футбол, което започва на 12-и юни тази година в Бразилия, също е цитирано като икономистите, тъй като редица компании се нуждаят от допълнителни работници, за да се справят с очаквания наплив от 600 000 чуждестранни туристи.

Някои бразилци вярват, че социалните програми, изпълнявани през последното десетилетие, са намалили желанието на по-бедните хора да работят.

Каквито и да са причините, всичко това може да се окаже проблем за Бразилия на по-късен етап. Дори и повечето вече образовани работници да излязат на пазара на труда, икономистите посочват, че броят на служителите ще продължи да расте с много бавни темпове поради по-малкия брой деца. Очаква се през следващите 25 години населението на Бразилия да започне да намалява.

Въпреки това подобни опасения изглеждат далечни на студентите като 18-годишната Мария Лаура Кордейро, която твърди, че ще продължи да следва висшето си образование дори и в малко вероятния случай бразилската икономика да се окаже в рецесия през следващите месеци.

„Ако това се случи, ще работя през свободното си време, денем или нощем. Ще живея на енергийни напитки, ако трябва, но няма да се откажа. Това е мечтата ми и ще я постигна“, категорично е момичето. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още