IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 15 април

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:53 | 15.04.14 г.
Акцентите в бизнеса на 15 април

България

Нови икономически данни от страната бяха публикувани през днешния втори ден от седмицата.

За трети пореден месец от началото на годината равнището на безработицата остана без изменение при 12,2% според данните на Агенцията по заетостта.

Същевременно средният осигурителен доход за февруари е бил 659,26 лева, съобщиха от Националния осигурителен институт. Показателят бележи понижение спрямо предходния месец, когато нивото достигна 664,17 лева.

По думите на народния представител от ПГ на КБ и заместник-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев АЕЦ "Белене" е реален проект и управляващите ще направят всичко възможно той да се осъществи.

Друга новина от Народното събрание бе, че депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху новия Закон за Сметната палата, внесен от депутати от ДПС и БСП. Така законът бе приет окончателно и ще бъде обнародван в Държавен вестник.

Имоти

Човекопотокът към моловете в Европа се е засилил през миналата година спрямо предходната, показаха данните на Международния съвет на търговските центрове (International Council of Shopping Centers – ICSC). През 2013 г. сравнимият човекопоток към общо 336 мола в Европа с обща площ над 13,2 млн. кв. мeтра, включени в проучването на организацията, е записал ръст от 2,1% на годишна база.

В далечна Австралия пък мегаполисът Сидни в близко бъдеще ще може да се похвали с второ летище. То ще бъде изградено в квартала "Баджерис Крийк".

Борсата

Порфейлът от земеделски земи на Адванс Терафонд АДСИЦ се е увеличил с 2 466 дка през март, показа месечният бюлетин на дружеството, публикуван чрез БФБ.

От София Комерс Заложни Къщи АД пък съобщиха, че за изминалите три месеца са закупени два конкурентни обекта в столичните квартали "Овча купел" и "Младост", чиито активи възлизат на над 200 000 лева.

По света

По думите на гуверньора на Френската централна банка Кристиан Ноайе по-голямата част от европейската финансова криза е приключила. Въпреки това Европейската централна банка, чийто член на Изпълнителния съвет е той, е "готова да действа", ако силното евро налага подобен ход.

Германската компания RWE ще осъществява доставки на природен газ за Украйна. Сделката е първата по рода си, след като Киев обяви наскоро, че заради обтегнатите отношения с Москва търси начини за реверсивни доставки от Европа.

Отново в Източна Европа, Русия отмени втори пореден аукцион за държавни ценни книжа в рубли и общо шести в последните седем седмици, след като вчера доходността по облигациите след новото засилване на протестите в Източна Украйна.

Между другото

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони ще трябва да полага общественополезен труд една година заради данъчна измама, постанови милански съд. Берлускони беше обвинен в данъчна измама във връзка с телевизионни права, закупени от компанията му Mediaset.

Отвъд Океана пък американският технологичен концерн Google придоби Titan Aerospace срещу неназована сума. Младата компания е специализирана в разработването на захранвани със слънчева енергия безпилотни самолети, които могат да кръжат във въздуха на голяма надморска височина в продължение на пет години без кацане.

Дебатът 

Днес сме провокирани от от изявлението на португалския финансов министър Мария Луиш Албукерке, който посочи, че ЕЦБ рано или късно ще прибегне до нетрадиционни парични мерки в борбата с обезпокоително ниската инфлация в еврозоната. В тази връзка Ви питаме – задава ли се скоро рязко поевтиняване на еврото и какво влияние би имало това върху икономиката на България?

Вашите мнения и коментари очакваме на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още