IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 11 април

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:50 | 11.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 11 април

България

В последния работен ден от седмицата водещата новина от България бе посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в страната ни. Расмусен призова Русия да възстанови доверието на международната общност като изтегли войските си от границите на Украйна и започне диалог за решаване на кризата. Малко по-рано при срещата си с президента Росен Плевнелиев той заяви, че за него "е привилегия да работи с България в НАТО".

А по време на съвместния брифинг на двамата стана ясно, че е обсъдена и съвместната покупка и поддръжка на самолети, вертолети, кораби и друга техника. 

Енергийният сектор отново намери място сред водещите новините от страната. Повторното отваряне на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй" е тема на дебати, но "само с популистки цели", заяви премиерът Пламен Орешарски.

Според здравния министър Таня Андреева пък основният проблем с дефицитите в здравеопазването е липсата на ясни правила за изразходването на средствата.

Имоти

По думите на експерти България не се представя достатъчно добре пред потенциалните чужди инвеститори, въпреки че се конкурира с държавите от Централна, Източна и Югоизточна Европа.

В унисон пък с очакванията, през първото тримесечие на годината, когато купувачите на имоти не са толкова активни, продажбите на недвижимости са намалели.

Борсата

ЕМКА АД предлага втори пореден дивидент в историята си, като сумата за 2013 г. да е 0,0421 лв. на акция ще гласуват акционерите на 2 юни 2014 г.

Дружеството Софарма АД пък e изкупило обратно още 26 925 собствени акции в периода 3-9 април, представляващи 0,02% от общия капитал.

По света

Горещата тема около Източна Европа продължава с пълна сила. Украйна ще се опита да си набави газ от Европа, за да подсигури енергийната си сигурност, разкри украинският министър на енергетиката Юри Продан. По думите му Киев се опасява, че Русия ще спре доставките на синьо гориво, след като Украйна отказва да плати "политическата и неикономическа цена" за тях.

Същевременно според Световната банка икономическият растеж не е достатъчен, за да сложи край на глобалната бедност. Ръководителят на организацията Джим Йон Ким призова развиващите се държави да преразпределят повече ресурси за крайно бедните, включително и чрез по-големи социални програми.

Новини долетяха и от Страната на изгряващото слънце, където правителството одобри енергиен план, който подкрепя използването на ядрена енергия въпреки общественото безпокойство след аварията във Фукушима. Решението на японските власти се различава от въведената от предходния кабинет практика на замразяване на ядрените мощности.

По думите на известният инвеститор Марк Фабер пък фондовият пазар е напът да отбележи по-болезнен спад от внезапния крах през 1987 г.

Между другото

Южнокорейският гигант Samsung Electronics ще трябва да се справи с изненадващо препятствие на родния си пазар

Същевременно на 15 април Google ще направи дългоочакваната премиера на очилата си Google Glass. С няколко уловки – продажбата ще продължи само в рамките на този ден, ще бъде на територията на САЩ и количествата ще са ограничени.

Друга интересна новина дойде от Острова, където доходоносната уиски индустрия в Шотландия е изправена пред опасения, свързани с шотландската независимост. Представители на бранша заявиха, че глобалната мрежа за промоция и продажби е жизненоважна за бизнеса, като се имат предвид резултатите от  износа за миналата година.

Дебатът 

Днес сме провокирани от опашката пред Samsung Experience Store в София. Над 150 българи се наредиха на опашка, за да са сред първите собственици на новия Samsung Galaxy S5. Бихте ли чакали на опашка пред магазин, за да сте сред първите собственици на нов топ смартфон - било то на Samsung, Apple или друг производител? Вашите мнения и коментари очакваме на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още