IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 9 април

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:10 | 09.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Акцентите в бизнеса на 9 април

България

Старите кредити ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви. Това може би е новината на деня, след като народните представители приеха окончателно промените в Закона за потребителския кредит, внесени от депутати от ДПС и БСП. Промените ще важат и за бързите кредити, които са до 400 лева и лихвите по тях са по-високи. Премахват се и всички такси и комисиони за обслужване на кредита и неговото усвояване. Текстовете забраняват на банките и да вземат няколко пъти такси за едно и също нещо.

Същевременно кабинетът отпусна 36 млн. лв. за повишаване на събираемостта на приходите. Част от средствата ще отидат за борба с ДДС измамите и засилване на митническия контрол.

България очаква 1,8 млрд. евро от еврофондовете тази година, а тук вижте с кои схеми ще стартират новите оперативни програми.

Имоти

Борсата

У нас - общото събрание на Булгартабак-холдинг АД, насрочено за 9 май, ще гласува за намаляване на Съвета на директорите от петима на трима души.

Сесията на БФБ приключи с понижения за индексите. SOFIX се смъкна с 1,31% до 600,75 пункта.

По-рано днес водещите индекси в Азия затвориха при нови рекорди, като само основният борсов индикатор в Япония Nikkei 225 отстъпи с 2%.

По света

САЩ са водеща сила в глобалното икономическо възстановяване, въпреки че имат още „много работа за вършене по стандартите на нашата собствена страна". Такова становище изрази днес финансовият министър на САЩ Джак Лю.

От своя страна, главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Оливие Бланшар е на мнение, че основният икономически риск за света идва от Европа и Япония.

На юг от нас Гърция планира завръщане на дълговия пазар с емисия 5-годишни ДЦК. Според информацията в местните медии Атина вероятно ще продаде 5-годишни книжа на стойност около 2 млрд. евро в опит да тества пазара. При постигането на добри доходност и коефициент на покритие страната може да увеличи впоследствие размера на емисията.

Между другото

Twitter сменя дизайна на сайта си, а Apple може да представи „умен" часовник през третото тримесечие на тази година.

Вижте и как се развиват нетните рекламни бюджети в България. Изследване показва, че инвестициите в рекламна комуникация за мобилни устройства продължават да растат с темпове, изпреварващи в пъти всички останали канали

Дебатът

Днес той е провокиран от приетите окончателни промени в Закона за потребителския кредит. С влизането му в сила след три месеца, след като бъде обнародван в Държавен вестник, законът ще премахне всички такси и комисиони за обслужване на кредита и неговото усвояване.

В този ред на мисли ви питаме – склонни ли сте да изтеглите кредит сега? Или мислите да изчакате новите промени да влязат в сила? Ако все пак в момента ви се налага да теглите заем – с каква цел ще използвате отпуснатите средства? Вашите мнения и коментари очакваме на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още