IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акцентите в бизнеса на 8 април

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:03 | 08.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 8 април

България

В българския икономически новинарски поток днес попаднаха няколко статистически данни. 

Търговията на дребно нарасна за осми пореден месец. Възходящата тенденция, започнала в средата на 2013 г., продължи и през февруари, като дори се ускори. Ако трендът се запази, в следващите месеци продажбите на дребно ще се върнат на нивата си от преди кризата. Във втория месец на 2014 г. оборотът в търговията на дребно се увеличи с 1% спрямо януари и с 9,2% в сравнение с февруари 2013 г. 

След като през януари индустриалното производство се отърси от спадовете, които претърпя в края на 2013 г., през февруари обемът на продукцията в сектора отново расте. Във втория месец на годината промишленото производство в страната се увеличи с 0,7% спрямо януари и с 6,5% в сравнение с година по-рано. 

Същевременно стана ясно, че няма вариант България да избегне санкциите от Европейския съюз (ЕС) заради забавянето в построяването на регионални депа за битови отпадъци. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която направи първа копка на бъдещото депо край Хасково.

Друга интересна тема от деня бе бъдещето на машиностроителния завод "Ремотекс" в Раднево, което предизвика пореден протест от страна на работниците. След като стана ясно, че държавата се отказва от намерението си да придобие дружеството, работниците от фалиралата фирма настояват за среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, тъй като се съмняват в поетия ангажимент за назначаването им в "Мини Марица Изток".

Министерството на финансите преотвори емисия 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с номинална стойност 50 млн. лв и падеж 22 януари 2019 г. На проведения вчера аукцион е била постигната среднопретеглена годишна доходност от 1,89%. Това е най-ниската стойност в този матуритетен сегмент от януари 2013 г. насам.

По света 

Политическата независимост на централните банки, които използваха не само бъдещи насоки относно изменението на лихвените проценти, е по-вероятно да бъде компрометирана, твърди в свой доклад Международният валутен фонд.

Meждувременно централната банка на САЩ – Федералният резерв, предостави нови отстъпки на банковите институции, които трябва да изпълнят изискванията на Правилото Волкър. Фед даде още две години отсрочка – време, през което кредиторите трябва да разтоварят балансите си от заемите, обезпечени с активи.

Интересна новина от Стария континент пък бе, че ЕС е завел дело в Световната търговска организация (СТО) срещу руската забрана върху вноса на свине и свинско месо от блока. По-рано тази седмица Москва забрани импорта на всички видове месни продукти от Полша и Литва. Мярката ще важи до приключване на инспекциите, които руските власти предприеха в полски и литовски месокомбинати.

Борсата

Индексите на БФБ отчитат минимални понижения в началото на днешната сесия. Основните индекси на водещите европейски борси отчитат понижения в рамките на 0,5% в ранната търговия. Американските индекси отчетоха спадове от над процент във вчерашната сесия. Азиатските борси се представиха колебливо в днешната сесия.

Между другото

С 231% повече са продадените електронни книги през 2013 г. спрямо предходната. Пазарът на електронни книги обаче расте преди всичко на Запад.

Почти два месеца преди началото на Световното първенство по футбол бразилската легенда Пеле представи на пазара доста личен фен артикул. Феновете на трикратния световен шампион ще могат да носят произведени от кичурите от косата му диаманти.

И още една новина, свързана с Мондиала в Бразилия. Остават по-малко от 10 седмици до старта на Мондиала, а работата по ключовите нови летищни терминали също изостава от графика, съобщава Ройтерс. Временен летищен терминал трябва да посреща феновете във Форталеза, където ще се играят шест мача от първенството. Той обаче вероятно няма да бъде изграден навреме, което ще причини сериозни проблеми на летището.

Дебатът

Дебатът във вторния работен ден от седмицата е провокиран от продължаващото напрежение около Украйна. Интересна новина е, че най-богатият украинец търси начини да прекрати влошаващото се противопоставяне между местното правителство и проруски сепаратисти. Как смятате Вие – възможно ли е едно подобно развитие? Има ли други възможности за реагиране на проблемите в Източна Европа?

Вашите мнения и коментари за случващото се на Стария континент очакваме на нашия редакционен адрес info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още