IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 7 април

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:36 | 07.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 7 април

България

Водещата тема в българската икономическа тематика днес бе продължаващият спор между трите чуждестранни електроразпределителни дружества и Националната електрическа компания (НЕК). НЕК е представила нови писмени доказателства, които са важни за изясняване на казуса с прихванатите средства от страна на електроразпределителните дружества. На базата на тези доказателства Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не може да вземе решение за процедурата за отнемането на лицензите днес, обясни днес председателят на регулатора Боян Боев. Насрочено е ново открито заседание на 28 април и на него ще бъдат изслушани позициите на ЕРП-тата по новите доказателства.

Същевременно водещите австрийски медии продължават да следят със силен интерес темата. В това няма нищо чудно, тъй като един от тези доставчици е австрийското дружество  EVN. След като наскоро подробен материал публикува Der Kurier, сега се появи коментар в друг местен всекидневник – Der Standard. Заплахите на българското правителство за отнемане на лицензи и последващо ренационализиране на предприятията на чуждестранните доставчици на ток в страната, едно от които е австрийското EVN, ще струват на най-бедната държава в Европа преди всичко инвеститори. Който не създава юридически сигурни рамкови условия за компаниите, не е интересен за тях“, се казва в коментара на журналиста Маркус Бернат за Der Standard.

Междувременно стана ясно, че ЧЕЗ Електро България е изпратила писмо до НЕК, в което изразяват своето желание за започване на преговори за уреждане на спора за задържани средства, съобщи държавната компания. По време на разговорите трябва да бъде изготвена спогодба, която да уреди възстановяването на близо 38 млн. лева, от дължимите суми. 

Но темата за ЕРП-тата днес не владееше изцяло новинарския поток за икономически новини от България. В понеделник стана ясно, че през следващата година за общините ще бъдат отделени допълнителни 100 млн. лв., съобщи на пресконференция във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов. По думите му тези средства ще бъдат разпределени за изравнителната субсидия, в която е включена издръжката на общинските администрации, както и за субсидиране на капиталовите разходи, общинските пътища и снегопочистването.

Друг акцент от деня бе предложението на министъра на здравеопазването Таня Андреева, която ще инициира законодателни промени, с които държавните служители да бъдат задължени да си плащат сами здравните осигуровки. В момента държавата плаща здравните вноски освен на държавните служители и на децата, пенсионерите, студентите, работещите в съдебната система и други категории лица, които според лекарския съюз достигат около 4,5 млн. души. 

Също днес в рамките на дискусия за ВиК сектора министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви, че се обсъжда средства от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ да бъдат насочени през 2015 г. към стопанисването на минерални извори.

По света 

Световните новини се доминират от събитията в Украйна. Депутатите от Донецкия областен съвет обявиха държавната независимост на Донецката народна република. Актът за това беше прочетен на заседанието на областния съвет. Народните представители приеха също така решение за провеждане на референдум за влизане на региона в състава на Руската федерация не по-късно от 11 май. 

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел показа разочарованието си от последните действия от страна на руското правителство по отношение на кризата в Украйна. Обявеното от руския президент Владимир Путин оттегляне на войските от границата с Украйна "все още не е видимо", заяви говорителят на Меркел Щефан Зайберт. „Това може да ни разочарова, това ни разочарова", казва той. 

В съседна Русия пък стана ясно, че Газпром Нефт не е засегнат от санкциите, които западните държави наложиха на Москва заради анексирането на Крим. Енергийният гигант обаче е готов да изостави долара при сключването на договори и да пренасочи нефтения поток към Азия, ако се наложи.

Далеч на юг най-големият производител на петрол в Африка – Нигерия, вече официално е първата по сила икономика на "черния" континент. Страната изпревари по размер на брутния вътрешен продукт (БВП) доскорошния дългогодишен лидер Южна Африка. Публикуван в неделя правителствен доклад показа, че нигерийският БВП е нараснал до 453 млрд. долара, изпреварвайки 384-те млрд. долара на южноафриканската република. 

И две новини за пазара на сливания и придобивания. Индийският производител на лекарства Sun Pharmaceutical се съгласи да придобие конкурентната Ranbaxy, мажоритарен дял в която има японската компания за лекарства Daiichi Sankyo. Сделката ще бъде на стойност 4 млрд. долара. Новата единна компания ще бъде най-голямата фармацевтична такава в Индия и четвъртата по големина в света. Очаква се своето съгласие да дадат акционерите и регулаторите преди да бъде финализирана сделката. 

Също днес двете най-големи компании за производство на цимент в света - Holcim Ltd. и Lafarge SA, заявиха, че ще се стремят да продадат големи части от бизнеса си в опит да спечелят регулаторно одобрение за сливането, което ще създаде гигант на пазара на строителни материали с пазарна стойност от около 50 милиарда долара и над 100 хил. служители

Борсата

След спада от 0,8% в петъчната търговия водещият индекс на БФБ – SOFIX се понижаваше с 0,5% в началото на първата сесия за седмицата до ниво от 614,74 пункта. Индексът нарасна с 2,9% през миналата седмица и с 25,7% от началото на годината до петък.

Същевременно Карол Капитал Мениджмънт очаква продължаващият ръст на SOFIX да достигне нива от над 900 пункта. Продължителна корекция преди тези нива е малко вероятна, но е възможна краткотрайна според месечния анализ на управляващото дружество.

Между другото

Японският автомобилен производител Nissan постигна споразумение за спонсорство на най-голямото клубно първенство по футбол в света – организираният от УЕФА турнир Шампионска лига. Стойността на 4-годишната сделка не бе разкрита, но според информацията настоящите спонсорски договори са били в размер на около 54,5 млн. евро на сезон.

Същевременно Twitter увеличава възможностите за реклама в платформата. Освен реклами за инсталиране на приложения са предвидени и други рекламни формати, които се очаква да навлязат през следващите седмици.

Дебатът

Дебатът в първия работен ден от седмицата е провокиран от продължаващите коментари за възможно реализиране на количествени улеснения в еврозоната. Как смятате Вие – правилен ход ли ще е това от страна на европейските централни банкери? Има ли други възможности за реагиране на понижаващата се инфлация?

Вашите мнения и коментари за случващото се на Стария континент очакваме на нашия редакционен адрес info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още