IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Goldman Sachs са оптимисти за второто тримесечие

Инвестиционната банка прогнозира, че глобалният растеж ще се ускори, а акциите ще го последват

13:45 | 04.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В Goldman Sachs са оптимисти за второто тримесечие

След слабото начало на годината за фондовите пазари, инвестиционната банка Goldman Sachs разкри, че е "бичи настроена" за второто тримесечие, като прогнозира глобалният растеж  да се ускори, а акциите да го последват, пише CNBC.

"Смятаме, че през следващите няколко месеца слабият растеж от първото тримесечие ще даде път на възстановяването, което първоначално очаквахме през тази година", посочва банката.

"Нашите прогнози предполагат ускоряване на световния БВП, с изключение на Япония. Икономиката на САЩ е на път да преодолее последиците от лошото време и намаляването на запасите, а в Китай слабият старт на годината трябва да отстъпи място на нещо по-добро с влизането в сила на държавните стимули."

Тези прогнози идват на фона на сравнително доброто развитие за глобалните фондови пазари след обещаващия подем през 2013 година. Американските борси се борят, за да върви в крак с някои от най-добре представящите се периферните европейски индекси. 

Според Goldman възстановяването в САЩ наближава. Банката смята, че финансовите условия в страната са на най-благоприятните си нива след кризата, а подобряването на икономическия цикъл трябва да продължи да подкрепя акциите, докато вдига доходността на облигациите. Goldman смята, че растеж от 1,5 на сто през първото тримесечие спрямо предходните три месеца ще даде път на ръст от 3 на сто през второто тримесечие на годината.

В Европа банката запазва своята тактическа дълга позиция към немския бенчмарк DAX, който е прибавил само 0,75 процента от начаото на годината. Скромни монетарни стимули на Европейската централна банка се разглеждат като ключов фактор за възхода в Европа.

За Китай Goldman очаква микс от вътрешни стимули и подобряване на външната среда да смекчат слабия растеж през първото тримесечие, който ще се ускори от 5 до 7,3 на сто през второто тримесечие на годината.

Япония се очаква да изостане, като данъкът върху продажбите, който беше въведен от този месец, вероятно ще предизвика рязък спад на растежа.

"Смятаме, че подобрението на икономическя цикъл все още не е напълно калкулирано от пазарите. Дори развиващите се пазари, които бяха засегнати от свиването на монетарните стимули на Фед и опасенията за растежа в Китай, биха могли да се съвземат.

"Повишаващата се икономическа активност - особено ако Китай е част от нея - продължава да подкрепя развиващите се пазари и активите, свързани със суровините. Въпреки, че нашата структурна гледна точка за развиващите се пазари е все още доста предпазлива, активите там биха могли да получат допълнителна временна подкрепа от глобалната икономическа експанзия", смятат от Goldman.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още