IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще потушат ли карнавалните настроения протестите във Венецуела?

Само за месец сблъсъците в Каракас са взели най-малко 13 жертви

17:07 | 02.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от студентските протести във Венецуела. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Кадър от студентските протести във Венецуела. Снимка: архив Ройтерс

"Провалянето на Карнавала"

От своя страна Мадуро обвини опонентите си, че се опитват да съсипят съкровените карнавални тържества и заяви, че опозиционните лидери са част от един богат елит, отлитащ на почивка в чужбина, докато протестите провалят събитието.

"Аз няма да позволя това. Карнавалът през 2014 г. ще се състои!", категоричен е държавният глава.

В опит да успокои напрежението Мадуро покани църковни и бизнес лидери, както и някои опозиционни политици на "мирна конференция" в президентския дворец в сряда вечерта.

Срещата бе показана на живо по държавната телевизия, а венецуелците имаха шанс да видят необичайна гледка как бизнесмените, които Мадуро често критикува ожесточено, наричайки ги капиталисти и подстрекатели на "икономическа война" срещу него, да разговарят със самия президент.

Присъстващите имаха възможност да говорят по пет минути, а ръководителят на основната бизнес камара критикува "провалилия" се икономически модел на Мадуро.

Основните опозиционни лидери обаче не се присъединиха към срещата. Главният лидер на опозицията Енрике Каприлес каза, че не иска да участва в подобни срещи, в които няма признаци, че Мадуро е готов на сериозни отстъпки или да обсъжда реални проблеми.

Леополдо Лопес, който е лидер на радикалното крило на опозицията, е в затвора по обвинение в подстрекателство на демонстрациите през последния месец. Ръководителите на демократичната част от опозицията също отказаха да присъстват на това, което нарекоха "престорен диалог".

Мадуро обаче получава силна подкрепа от съюзници като Боливия и Куба и сравнително приглушени критики от други държави, включително от Чили и Колумбия.

Бразилия, която латиноамериканските правителства разглеждат като водач на континента, запазва мълчание, тъй като предпочита Венецуела да реши сама проблемите си.

Движението "The Exit", което иска оставката на Мадуро, изглежда губи инерция и в крайна сметка не предлага на обикновените граждани решение, отдушник от тяхната изключителна неудовлетвореност от социалната и икономическа криза в страната, пише Latinnews. "Изглежда няма план Б", посочва изданието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още