IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР е надценила решимостта на еврозоната за справяне с кризата

Това е била основната причина за свръх оптимистичните икономически прогнози на организацията, а не влиянието на мерките за икономии

21:00 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР е надценила решимостта на еврозоната за справяне с кризата

Организацията за икономическо сътрудниество и развитие (ОИСР) призна, че неверните й допускания, че държавите от еврозоната ще предприемат ефективни мерки за разрешаване на кризата в региона са били в основата на свръх оптимистичните прогнози на организацията, а не влиянието на мерките за икономии, съобщава Financial Times.

Изводите на ОИСР са в рязък контраст с тези на МВФ, който обяви през 2012 г., че всички организации, даващи прогнози, са подценили ефекта от мерките за икономии върху икономическокто възстановяване. 

Главният икономист на ОИСР Пиер Карло Падоан отхвърли тази гледна точка, като изводите му ще подкрепят Германия и други страни, които смятат фискалните рестрикции за необходима част от отговора на кризата, а не за грешка, която е тласнала милиони към безработица и бедност. 

Според Найджъл Пейн, друг от авторите на доклада на ОИСР, сравнението между САЩ и еврозоната показва, че разликата в икономическото им представяне се дължи на ред други фактори извън мерките за икономии и фискалната политика. „И двата региона осъществиха сериозна фискална консолидация, но в САЩ тя бе много по-качествена.“

ОИСР не е намерила статистически значима връзка между свръх отпимизма в икономическите си прогнози и степента на намаляване на дефицитите в държавите.

Основният провал на организацията е бил погрешното схващане, че политиците ще обуздаят кризата, което се е случило едва, когато президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че ще направи всичко, което е необходимо, за да спаси еврото.

„В бъдеще прогнозите на ОИСР ще бъдат много повече изкуство, отколкото наука“, изтъква Падоан. Те ще използват много индикатори с висока честота и бизнес контакти, вместо да разчитат на резултатите от мащабни икономически модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още