IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилски протести прераснаха в сблъсъци с полицията

Причината за гражданското недоволство е увеличаването на цената на билетите за градския транспорт

10:27 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилски протести прераснаха в сблъсъци с полицията

Над 1000 души излязоха на централните улици на бразилския мегаполис Рио де Жанейро, за да протестират срещу увеличаването на цената на билетите за градския транспорт.

Междувременно лекари разкриха, че репортерът Сантяго Андраде, който пострада при сблъсъците между полицията и протестиращите миналата седмица, е изпаднал в мозъчна смърт. Новината накара десетки негови колеги също да излязат на протеста.

Андраде получи наранявания след като експлозив се взриви в близост до главата му, докато той отразяваше събитията в Рио де Жанейро, пише BBC.

Студентските организации заявиха, че това не е първият подобен инцидент и изразиха негодуванието си срещу липсата на разследване и наказание за виновните.

Увеличението на цените с 9% стана причина за демонстрации, които често прерастват в сблъсъци. По време на сраженията гражданите използват камъни и експлозиви срещу водните оръдия на полицията.

Демонстрантите се заканиха да излязат на голям протест на 12-и юни, в деня на откриването на Световното първенство по футбол.

На фона на всичко това икономиката на Бразилия се бори с тежки трудности. През януари търговският баланс на страната отчете дефицит от 4,06 млрд. долара, като той е най-големият в историята на статистическото отброяване.

Местната валута поевтинява, налице е най-слабият търговски баланс от 13 години, първият спад в продажбите на автомобили от десетилетие и най-големият нетен отлив на долари.

Миналата година в Бразилия бяха организирани протести срещу корупцията и прекомерните разходи в навечерието на Световното първенство по футбол, на което страната ще бъде домакин през юни и юли.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още