IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в страните от Г-20 се е забавила до 2,9% през декември

Сред страните членки на ОИСР има леко повишение до 1,6% заради по-вискоите цени на енергията

22:12 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в страните от Г-20 се е забавила до 2,9% през декември

Инфлацията в най-големите икономики в света се е забавила през декември, пораждайки опасения, че това може да застраши крехкото глобално икономическо възстановяване, съобщава Wall Street Journal. Сред групата на 20-те водещи икономики (Г-20) инфлацията се е понижила до 2,9% на годишна база от 3% за ноември.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви, че годишната инфлация сред 34-те й страни членки се е покачила до 1,6% от 1,5% за ноември поради по-вискоите цени на енергията. Инлфацията без цените на храните и енергията е останала без промяна на ниво от 1,6%.

Макар и леко повишена ниската инфлация сред страните от ОИСР е тревожна за централните банки, като много от тях смятат за здравословна инфлацията от 2%.

Заплахата от ниска инфлация е най-голяма за ЕЦБ, която има заседание в четвъртък. Потребителските цени в еврозоната през януари се повишиха само с 0,7% на годишна база, спрямо ръст от 0,8% за декември.

Днес евростат обяви, че цените на производител в еврозоната са се повишили през декември за първи път от три месеца, но на годишна база е отчетено понижение.

За последно ЕЦБ понижи основната си лихва през ноември след данните, че инфлацията за октомври е 0,7%, като заяви че ще предприеме решителни мерки, ако види знаци за допълнително понижение на инфлацията през следващите месеци.

„Макар че не очакваме дефлация, последните данни сочат, че инфлацията се приближава до нулата. ЕЦБ вероятно ще остави непроменена основната си лихва тази седмица, но натискът за последващо намаление се увеличава“, коментира Бил Адамс, старши икономист в PNC Financial Services Group.

Инфлацията през декември спадна рязко и в две от най-големите развиващи се икономики – в Китай от 3% на 2,5% и в Индия от 11,5% на 9,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още