IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ повиши прогнозата си за глобалния растеж до 3,7%

Най-голямата икономика в света – САЩ, се очаква да нарасне с 2,8% през тази година

17:25 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ повиши прогнозата си за глобалния растеж до 3,7%

Световната икономика ще нарасне с повече от очакваното през тази година, показа актуализираната оценка на Международния валутен фонд (МВФ).

Последните данни на организацията показаха, че глобалният икономически растеж ще достигне 3,7 на сто през 2014 г. При предишната си оценка от октомври миналата година институцията прогнозира разширяване от 3,6%, припомня CNBC.

МВФ, който следи глобалната икономика и наблюдава развитието на своите 188 страни-членки, отчете известно подобряване на условията в развитите икономики.

"Финансовите условия в развитите икономики са облекчени в сравнение с доклада от октомври 2013 г. Малката промяна дойде след решението на Федералния резерв на САЩ от 18 декември да започне ограничаване на количествените мерки за облекчаване. Това включва по-нататъшно намаляване на рисковите премии по държавните дългове на засегнатите от кризата икономики в еврозоната", се посочва в изследването на МВФ.

Корекцията засегна и Япония и Испания, като техните обновени перспективи включват растеж от съответно 1,7% и 0,6 на сто през 2014 г.

Най-голямата икономика в света – САЩ, се очаква да нарасне с 2,8% през тази година спрямо предишната оценка от 2,6%.

Международната институция очаква още единният европейски валутен блок като цяло да нарасне с 1%.

"Еврозоната се пренастройва от рецесията към възстановяване", пишат от МВФ. Въпреки това организацията добавя, че разширяването ще бъде по-слабо в икономиките, които са били изправени пред "финансов стрес" – Гърция, Испания, Кипър, Италия и Португалия.

Докладът предупреждава обаче, че развитите икономики, особено тези в еврозоната, са изложени на риск от много ниска инфлация. Тя, в комбинация с увеличената реална задлъжнялост, може да доведе до преждевременно повишение на лихвените проценти.

Прогнозата за растежа на Великобритания също е увеличена – до 2,4% спрямо предходните 2,2 на сто.

"Дейността в Обединеното кралство бе стимулирана от по-лесните условия за кредитиране и по-голямата увереност на потребителите и бизнеса. Растежът се очаква да достигне средно 2,25% през 2014-15 г.", заявиха от МВФ.

Повече за глобалната икономика вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още