IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на международните инвеститори изкачи 5-годишен връх

Бизнесът отново ще залага на инвестициите в акции през 2014 г.

13:06 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оптимизмът на международните инвеститори изкачи 5-годишен връх

Международните инвеститори са най-оптимистично настроени за глобалната икономика, отколкото когато и да е в последните 5 години, показа проучване на Bloomberg.

Изследването дойде в навечерието на годишната среща на Световния икономически форум (СИВ) в швейцарския град Давос. 59 на сто от анкетираните от информационната агенция заявиха, че икономическите перспективи се подобряват. Равнището, което е далеч над 33-те процента през ноември, бележи най-оптимистичния резултат от юли 2009 г.

Като основна причина за доверието е разглеждано засилването на най-богатите икономики, вяра в които имат почти две трети (66%) от запитаните. Въпреки че водещият американския бенчмарк S&P 500 нарасна с близо 24 на сто през изминалата година, което засили опасенията за балон, повече от половината от запитаните разглеждат акциите като перспективен актив и през 2014 г.

"Развитите страни играят най-важната роля във възстановяването на доверието в пазарите и в икономиката", заяви Вилхелм Шрьодер, участник в анкетата и управляващ директор на Schroeder Equities GmbH. "Доверието без съмнение е най-важният определящ фактор за растежа", допълни той.

Оптимистичният тон е склонен да се засили още повече след започващата утре в Швейцарските Алпи среща на 2 500-те бизнес и държавни ръководителя. Последните срещи в Давос бяха белязани основно от глобалната криза, като сред основните теми преди една година бяха потенциалната грешка на фискалната политика в САЩ и очакваното твърдо приземяване на китайската икономика.

"Настроението най-вероятно ще бъде по-добро и положително", заяви Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics LLC. "Това отразява подобряването на силата на глобалната икономика и финансовите пазари", добави той.

Промяната в настроенията на бизнеса фаворизира акциите пред активите с фиксиран доход. 53 на сто от анкетираните – най-много от май 2013 г., смятат, че акциите ще предлагат най-добра възвръщаемост през следващата година. На другия полюс са облигациите, доверието в които е едва 3 на сто.

Същевременно най-голямата швейцарска банка – UBS AG, заяви, че увеличаването на нивата на ливъридж, базиращо се на инвестиции в рискови активи, може да застраши финансовата стабилност.

Според финансовата институция това "може да доведе до по-нататъшно намаляване на дълговото финансиране от страна на банките и представлява риск за финансовата стабилност".

В анализа си от UBS посочват, че фокусирането главно върху коефициента на ливъридж ще създаде погрешни стимули за банките, като ги насърчава да държат по-рискови активи, за да дадат тласък на постъпленията си.

"Потокът от кредити отново е ключът към възстановяването. В момента имаме свеж кредитен цикъл на работа в САЩ и до известна степен във Великобритания. Еврозоната изостава, но с оглед на рамката, определена от Европейската централна банка, трябва да отчетен напредък през 2014 г.", отбелязват от банката.

Повече за форума в Давос може да научите от основателя му Клаус Шваб!

Можете да видите и коментар по темата на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още