IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ООН очаква най-малко 3% ръст на световната икономика през 2014 г.

Различни неочаквани събития обаче биха могли да доведат до провал на световната икономика, предупреждава организацията в доклад

20:56 | 18.12.13 г.
ООН очаква най-малко 3% ръст на световната икономика през 2014 г.

Организацията на обединените нации (ООН) прогнозира, че глобалната икономика ще нарасне с най-малко 3% годишно през следващите две години заради признаците на подобрение в много региони, предаде АП.

“Продължителната рецесия в еврозоната най-сетне приключи, икономическият растеж на САЩ се засили в голяма степен, а Китай и Индия правят опит за умерен икономически растеж след две години на отстъпление”, посочва организацията.

В годишния си икономически доклад организацията посочва, че светът за втора поредна година преминава през потиснат растеж – за 2013 г. се очаква ръстът на световната икономика да достигне средните 2,1%.

За 2015 г. ООН очаква икономическият растеж в глобален мащаб да се ускори до 3,3%.

За САЩ се очаква през 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 2,5%, а в Западна Европа и Япония – с по 1,5%. За Бразилия се очаква ръст на БВП от 3% през 2014 г., а за Китай – че ще поддържа ръст на БВП от 7,5% през следващите няколко години.

Помощник- генералният секретар за икономическото развитие Шамшад Ахтар обаче предупреди, че прогнозата е направена в контекста на много неясноти и рискове, произтичащи от политически грешки, както и различни неикономически фактори.

По думите му пред повече външни шокове се изправят развиващите се икономики, подчертава Ахтар. Риск представляват и нестабилността на банковата система и икономиките от еврозоната, политическите спорове за бюджета в САЩ, както и геополитическото напрежение в Западна Азия.

“Тези и други неочаквани събития биха могли да доведат до провал на световната икономика”, посочва се в доклада на ООН.

Организацията прогнозира още, че инфлацията ще остане слаба в световен мащаб, а заетостта ще бъде основно предизвикателство. Въпреки умерения растеж на международната търговия се очаква цените на повечето основни стоки да не отчетат промяна, посочва се още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още