IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са 10-те най-важни икономически урока на 2013 г.

Всичко, което се случи през тази година, пряко или косвено ще засяга икономическата ситуация през следващата

12:39 | 14.12.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои са 10-те най-важни икономически урока на 2013 г.

Урок №6: "Старият свят" (Япония и Европа) е жив и се разширява

Въпреки песимистичните коментари за Япония и Европа, "Стария свят" се възстанови от кризата и започва движението си нагоре. През 2013 г. японската икономика ще нарасне с 2%. Борсовият индекс Nikkei 225 добави 48,3% за досегашните 11 месеца, което прави японският фондов пазар един от най-продуктивните в света.

Що се отнася до Европа, за радост на инвеститорите икономиката на еврозоната официално излезе от рецесията през второто тримесечие.

Урок №7: Законите на икономическата гравитация важат и за Китай

Всичко, което се движи нагоре, рано или късно започва да се движи надолу. През 2013 г. инвеститорите най-накрая признаха, че Китай вече не може да расте с по 10% на година. Втората по големина икономика в света забави значително темпото си на разширяване до около 7,5%.

Урок №8: За развиващите се пазари все още не е дошъл най-добрият момент

През 2013 г. се случи нещо невероятно – забавяне в развитието на развиващите се икономики и ускоряване на това в САЩ, Европа и Япония. Освен това, през 2014 г. общият дял на Щатите, Великобритания, Германия и Япония в световния БВП ще бъде по-голям от този на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

Урок №9: Производственият сектор вече не е това, което беше

В последните години производството стана по-изгодно, отколкото банкирането, водено от високото търсене на селскостопански продукти в развиващите се пазари. Мащабната индустриализация, появата на средната класа и нарастващият стандарт на живот в страните от Третия свят доведоха до увеличаване на търсенето на суровини – желязо, цинк, сребро, соя, пшеница и т.н.

Разбира се, инвеститорите забелязаха това и промениха посоката на паричните си потоци. Но всички цикли, дори и супер циклите, рано или късно приключват. През 2013 г. цените на суровините намаляха.

Урок №10: Пазарът на недвижими имоти бе непопулярен само за кратко

В разгара на кризата от 2008-2009 г. пазарът на недвижими имоти бе достигнал дъното, а дори и под него. Това накара много експерти да виждат силна непривлекателност на активите от сектора през следващите няколко години. Това вече не е така.

Ключово събитие през 2013 г. бе завръщането на ръста на търсенето и предлагането в имотния сектор, и то не само в САЩ, а в световен мащаб. Броят на сделките на световния пазар на недвижими имоти вече достигна предкризисните нива от края на 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 10 години
Биткойнът е нова тема с очаквано продължение, сигурно затова Джоузеф Куинлан е пропуснал да я спомене. Той отчита по-скоро по-дълги зависимости. Ако догодина има спукване, или пък още по-голяма стабилизация, сигурно ще я спомене :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
Урок 1: Не се борете с Федералния резерв и другите централни банкие , голям новина - просто потвърдиха старото правило : никой не може да се е*ава с печатницата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Наивник
преди 10 години
Не знам точно къде, но определено Биткойн трябва да влезе в Топ 10. Това е явление без аналог до момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още