IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти очакват ускоряване на световния икономически растеж

През следващата година ще се осъществи преход към по-здраво, по-безопасно и по-устойчиво възстановяване, смята икономист на Morgan Stanley

10:15 | 12.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономисти очакват ускоряване на световния икономически растеж

Световната икономика се очаква да отчете най-бързия си ръст от 4 години насам, като основен двигател на растежа се очертават САЩ.

Глобалният икономически растеж ще се ускори до най-малко 3,4% през 2014 г. от поне 3 на сто през настоящата година, след като еврозоната излезе от рецесията, а Китай и другите развиващи икономики се стабилизираха, прогнозират икономисти от Goldman Sachs Group Inc., Deutsche Bank AG и Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg.

За САЩ се очаква следващата година брутният вътрешен продукт (БВП) да се повиши с над 3 на сто, след като през тази година нарасне с малко над 2 процента. Ускоряването на растежа се очаква заради бързото възстановяване на сектора на имотите.

Забележителен икономически ръст се очаква и във Великобритания, но Япония рискува да влоши настроенията, след като управляващите решиха да повишат данъка върху продажбите.

„Досега възстановяването беше много неравномерно и експанзията – крехка. През следващата година обаче ще се осъществи един много важен преход: преход към по-здраво, по-безопасно и по-устойчиво възстановяване“, коментира Йоахим Фелс, глобален икономист в Morgan Stanley в Лондон.

„Подобряването на картината на глобалната икономика се очаква от всички, но по мое мнение в общността на инвеститорите все още има някои съмнения“, коментира Доминик Уилсън, старши икономист в Goldman Sachs.

Екипът на Уилсън съветва клиентите си да заложат на ръст на щатския индекс Standard & Poor’s 500 до 1 900 пункта до края на 2014 г. Икономистите прогнозират още, че доходността по 10-годишните американски облигации ще скочи до 3,25% от 2,85%.

Прогнозата се базира на очакванията, че големите централни банки ще продължат да насърчават възстановяването на икономиката, въпреки намеците на американския Федерален резерв, че предстои да свие обема на програмата си за изкупуване на облигации.

Според анализаторите основното предизвикателство пред политиците и централните банкери е комуникацията и управлението на очакванията на инвеститорите.

И докато Фед обмисля намаляване на стимулите за икономиката, а Bank of England реши да прекрати „подсладителите“ за ипотечното кредитиране, централната банка на Япония и Европейската централна банка (ЕЦБ) е възможно да засилят стимулите.

Същевременно от Morgan Stanley прогнозират, че 13 развиващи се страни, включително Бразилия и Индия, ще повишат основните лихви.

Какви ще бъдат най-големите рискове пред икономическата и политическата сцена през 2014 г. може да разберете от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още