IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 25 ноември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:47 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	България продължава да е най-бедният член на ЕС. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

България продължава да е най-бедният член на ЕС. Снимка: архив Ройтерс

България

Родните икономически новини днес се доминират от редица статистически данни на БНБ. Така например стана ясно, че спестяванията на домакинствата са с годишен ръст от 9,3% през октомври, а общата сума на депозитите в икономиката расте с 8,4% за година. Тя достигна 55,521 млрд. лева и превишава общата сума на кредитите.

Освен това делът на лошите и преструктурирани кредити в България се запазва на нивото от 22,9%, докато при фирмените заеми дялът е 25,1% според данните на БНБ. При жилищните заеми нивото е 22%, докато при потребителските е 16%.

И още нещо по темата - проучване на Икономическия институт на БАН показва, че желанието на българите за теглене на кредит е силно намаляло. Според данните общата сума на кредитите от 2009 г. насам се запазва относително същата – около 18 млрд. лева, но има намаление на броя домакинства, които ги обслужват.

Борсата

SOFIX  отчете ръст от 0,23% до 465,29 пункта към 12 ч. днес, достигайки най-високото си ниво за последните четири години.

Постигнатото споразумение между Иран и шестте световни сили за ограничаване на ядрените програми на Техеран подкрепи европейските борси, а германският водещ индекс Dax започна сесията с нов рекорд. Още в първите минути той се повиши с 0,7% до 9279 пункта.

По света

Историческата сделка за ядрената програма на Иран днес разбуди борсите в целия свят. Тя се оказа ключова за събуждането на апетита за риск на инвеститорите в Азия. Голяма част от основните азиатски индекси започнаха седмицата с повишения, докато японската йена поевтиня спрямо основните валути. Споразумението подкрепи и европейските борси, а германският водещ индекс Dax стартира сесията с пореден рекорд.

Данъкът върху финансовите транзакции, който се планира в Европа, може да не успее да намали пазарните рискове. Вместо това може да доведе до увеличение на разходите на домакинствата и до понижение на европейския БВП с 0,3%.

От своя страна преговорите за първата по рода си реформа в световната търговия се провалиха днес на конференция на СТО в Женева. Министрите все още не могат да изгладят противоречията си и да сключат споразумението, което да опросто митническите процедури и да увеличи размера на световната търговия.

Между другото

BBC разкри лоши условия на труд в складовете на Amazon във Великобритания, а резултатът в битката на конзолите между Xbox One и PlayStation 4 засега е равен, след като Microsoft заяви, че през първия ден са били продадени над 1 млн. броя от новата ѝ конзола.

Междувременно Apple потвърди, че инвестира в технологии за контрол на движението и придоби компанията PrimeSense, която разработваше системата Kinect за конзолата Xbox 360.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още