IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Люксембург не покрива международните стандарти за финансова прозрачност

Кипър също се нареди сред данъчните убежища, а САЩ и Великобритания - сред страните, които частично покриват международните изисквания, според ОИСР

11:01 | 23.11.13 г.
Люксембург не покрива международните стандарти за финансова прозрачност

Люксембург не е успял да покрие международните стандарти за финансова прозрачност. Кипър, Британските Вирджински острови и Сейшелските острови също демонстрират големи несъответствия, посочва се в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от FT.

Класацията беше оповестена на среща в Джакарта, в която участваха представители на над 80 държави. Очаква се докладът да окаже допълнителен натиск върху страните в “черния списък” на данъчните убежища да осъществят необходимите реформи за повече прозрачност.

Според организацията четирите страни имат достатъчно силно законодателство, за да отговорят на международните стандарти за прозрачност, но са направили твърде малко, за да го приложат на практика.

Швейцария е сред държавите, които значително изостават изобщо в подготовката на законодателството във финансовата сфера. Тя се нарежда сред страни като Ботсвана, Бруней, Науру, Панама, Обединени арабски емирства, Либерия и Вануату.

Австрия и Турция пък са причислени към страните, които частично са покрили международните стандарти за прозрачност. Сред финансовите центрове, считани за ненапълно съвместими с международните стандарти, са още САЩ и Великобритания.

Присъствието на Люксембург в подобна авторитетна класация е тежък удар за страната, която обяви плановете си да облекчи правилата за банковата тайна заради натиска от Европейския съюз (ЕС) и особено от Германия. В доклада се посочва, че страната не изпълнява исканията за информация за клиентите на финансовите институции.

Същевременно правителството на Люксембург коментира, че докладът е “твърде суров” и заявява, че е твърдо решена да продължи да въведе стандартите за прозрачност. Освен това кабинетът подчертава, че властите са отговорили в над 700 от повече от 800-те случаи, когато е поискана информация за финансовите дела на клиенти на банките в страната.

Натискът за по-голяма прозрачност на данъчните убежища се засили през 2009 г., в разгара на кризата. Очаква се и международно споразумение за автоматичен обмен на информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още