IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 20 ноември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:20 | 20.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестът на студентите. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протестът на студентите. Снимка: БТА

България

Идеята за патентен данък за такситата не стои на дневен ред. Така финансовият министър Петър Чобанов коментира протеста на такситата пред Народното събрание и успокои бранша. Освен тях „Ранобудните студенти” и членове на КНСБ изразиха недоволството си и отправиха своите искания пред сградата на парламента днес. 

Ново изследване показа, че делът на сивата икономика се увеличава през 2013 г. Продължава и практиката на укриване на обороти и неплащане на мита и акцизи.

Попадаме в още една негативна класация - България остава сред държавите в Европейския съюз с най-голям спад в строителството.

Днес държавата обяви, че е върнала 1,11 млрд. лева ДДС през септември и октомври, а вицепремиерът Зинаида Златанова заяви, че сегашното правителство „плаща сметката на предишните управляващи“.

Докато се питаме кой на кого плаща и кой на кого дава, директорът на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова увери, че няма заплаха за спиране на парите по ОП "Развитие на човешките ресурси".

Борсата

Какво е бъдещето пред родния пазар на борсово търгувани фондове? Това ще бъде една от основните дискутирани теми на второто издание на Forum Investor.BG. Събитието ще се проведе в петък, 22 ноември.

По света

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке и номинираната за негов наследник Джанет Йелън обявиха продължаването на ултра хлабавата парична политика и с това успокоиха финансовите пазари. Бернанке заяви във вторник, че този курс ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо.

Коментарите им логично повдигнаха и друг въпрос сред анализаторите - ще започне ли и Европейската централна банка да печата пари през 2014 г.?

Между другото

Дебатът от вчера за необлагаемия минимум завладя социалните мрежи. Част от дискутиращите видяха в мярката възможност за понижение на средната работна заплата в страната. Според тезата голям брой от хора ще прибегнат до осигуряване на минималната работна заплата, като останалата част от сумата ще бъде изплащана "под масата".

Дебатът

Делът на сивата икономика в България продължава да се увеличава. Вчерашното предложение данъкът върху доходите до 340 лв. да бъде връщан на платците повдигна редица въпроси и разпали интересна дискусия в социалните мрежи и форумите.

Как мислите - предложението ще помогне ли в борбата с т.нар. "сива икономика" или точно обратното - повече пари ще се дават "под масата"? Мненията и коментарите ви очакваме на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още