IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Венецуела получи законодателни правомощия

Николас Мадуро смята да ограничи маржовете на печалбата на фирмите в рамките на 15-30%

12:53 | 20.11.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Президентът на Венецуела получи законодателни правомощия

Президентът на Венецуела Николас Мадуро получи законодателни правомощия, съобщи FT. Николас Мадуро поиска да му бъдат дадени законодателни правомощия за 12 месеца още в началото на октомври. На предшественика му Уго Чавес са му давани такива 4 пъти за 14-годишното му управление.

Президентът на Венецуела твърди, че има нужда от тези правомощия, за да „поправи икономиката“ и да „ликвидира корупцията“, отбелязва изданието. Критиците му обаче го обвиняват, че той буквално изземва власт в навечерието на местните избори. Опонентите му дори провеждат подписка с искане за референдум за компетентността му и способността му да управлява страната.

Наследникът на Уго Чавес обеща да обяви „икономическа война“, за да се бори с инфлацията и дефицитите и обяви, че един от първите закони, които смята да наложи, е за ограничаването на маржовете на печалбата на бизнеса в рамките на 15-30%. Предвижда се също да бъде създаден нов държавен орган, който да следи продажбите на долари.

„Мисията е изпълнена, командире Уго Чавес. В името ти, като президент на републиката, ще подпиша този закон. Чавес е жив, отечеството също“, коментира Мадуро.

Миналата седмица Николас Мадуро обяви и нова „икономическа офанзива“, като затегна контрола върху цените. Стигна се и до арести на търговци, които бяха обвинени в несправедливо ценообразуване, презапасяване и спекулации. Беше наложена глоба и на местното дъщерно дружество на General Motors за „предполагаемо лихварство при продажбата на резервни части“.

Венецуела не може да се справи с високата инфлация и всевъзможните дефицити, които според икономисти се дължат на ограниченията на валутния пазар. Недостигът на долари породи развитието на един доста широк черен пазар.

Лидерът на опозицията Енрике Каприлес съобщи миналата седмица, че централната банка на Венецуела преговаря с Goldman Sachs за продажбата на злато на стойност около 1,8 млрд. долара, за да покрие нуждите си от чужда валута. Засега това не е потвърдено официално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 10 години
браво Мадуро, команданте Чавес ти се радваСамо такива лидери, като Кориа и Мадуро мислят за народа си. Дори и бразилката е социалистка... не са като нашите социалисти - про бизнес настроени. БСП не са социалисти те са центристи и РБ и народа и затва са зле, щото няма напрактика лява партия в страната вече 3 0години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още