IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса за 15 ноември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

16:11 | 15.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Джанет Йелън защити енергично стимулиращата политика на Федералния резерв.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън защити енергично стимулиращата политика на Федералния резерв. Снимка: Ройтерс

България

Нищо ново под слънцето - и последната статистика на Българската народна банка показва, че преките чуждестранни инвестиции отново са спаднали – за деветте месеца от началото на годината те са се свили двойно на годишна база.

Бизнесът планира свиване на инвестициите догодина. Или поне това показва анкетата на Националния статистически институт сред промишлените предприятия през октомври, и то на фона на данните от Народната банка, които са един от индикаторите за икономическата активност в страната.

Разходите на домакинствата растат с 10,8% към септември на годишна база, като най-много продължаваме да харчим за храна, битови сметки и лекарства.

След два часа престой в следствието бившият заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров си тръгна, отказвайки да коментира отправените му обвинения, както и определената му от разследващите мярка за неотклонение.

По света

Късно снощи Джанет Йелън, номинираната за председател на Федералният резерв на САЩ, защити енергично стимулиращата политика на централната банка.

Днес гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас заяви, че на южната ни съседка не са нужни вече мерки за строги икономии. Той ги определи като „опасни“ в отговор на призива на Еврогрупата задлъжнялата страна да увеличи усилията си за реформи, за да си осигури следващия транш от помощта.

На другия полюс е Ирландия. Страната ще излезе от програмата за спасяване на икономиката й през следващия месец без повече заеми, въпреки желанието на някои европейски държави тя да се възползва от предпазна кредитна линия.

Изследване на Световния икономически форум заключи, че социалното напрежение в Близкия Изток и Северна Африка ще доминира развитието на световната политика през 2014 г.

Между другото

Ако сте търсач или купувач на биткойни, или следите с интерес темата, то ще ви е любопитно да научите как Китай гледа на виртуалната валута.

Samsung пък продаде три пъти повече смартфони от Apple през третото тримесечие. Делът на технологичният гигант от Южна Корея на пазара на устройствата е 32,1%.

Прочетете още за новите предизвикателства пред автомобилните концерни, както и за новия революционен български двигател.

Дебатът

Днешният дебат е провокиран от негативните статистически данни, изнесени от БНБ и от НСИ, статията "Да успееш в България въпреки обстоятелствата", както и от предстоящите масови протести, готвени за утре - събота, 16 ноември.

В петък ви питаме -  при всички тези обстоятелства, можем ли да се развиваме успешно в България - както да управляваме своя бизнес, а така и да израстваме като личности? Мненията и коментарите ви очакваме на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още