IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса за 7 ноември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:09 | 07.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Решението на президентът на ЕЦБ Марио Драги да смъкне лихвата изненада пазарите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Решението на президентът на ЕЦБ Марио Драги да смъкне лихвата изненада пазарите. Снимка: Ройтерс

България

Няма да се заплаща такса смет за имот, който не се ползва целогодишно. Това реши парламентът днес с приемането на второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси.

Днес Министерството на финансите съобщи, че е приключило с подготовката за новия външен дълг от 360 млн. евро. Част от средствата ще бъдат използвани за увеличаване на фискалния резерв.

Статистиката на Българска народна банка разкри, че малките депозити (до 1000 лв.) на домакинствата и секторът, който ги обслужва, намаляват. В периода юли-септември пък най-предпочитани се оказват кредитите до 50 хил. лв.

Борсата

От 2 януари Българска фондова борса ще замени индекса BG40 с BGBX40. Новият индекс ще е доста близък до SOFIX, с тази разлика че ще обхваща 40, а не 15 компании.

По света

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0,25%. Причината - икономиката на валутния блок забавяла възстановяването си. Към 16 часа българско време еврото потъна с 1,39% спрямо щатския долар. След новината основните борсови индекси на Стария континент се изстреляха нагоре.

Докато у нас се води дебат между икономисти, политици и бизнес дали да има изобщо минимална работна заплата, управляващите обещаха с Бюджет 2014 тя да бъде повишена до 340 лв. от 1 януари. Не така стоят нещата в Германия. Deutsche Bank изчислява, че въвеждането на минималната работна заплата в Германия би означавало загуба на един милион работни места.

Между другото

След като ЕЦБ понижи основната лихва на валутните пазари ще става още по-горещо. От тук изниква въпросът – възможна ли е реформа на валутните пазари?

Имаме новини и за почитателите на Lenovo и Adidas. Производителят на компютри покорява нови върхове, като оповести зашеметяващ ръст на печалбата си. Модният концерн пък публикува незадоволителни финансови резултати за третото тримесечие. Отвъд Океана пък си отива още една легенда - американската компания Blockbuster, която се занимава с отдаване на видео под наем, ще затвори останалите си 300 магазина в САЩ. По този начин тя ще сложи край на цяла ера, тъй като преди беше неразделна част от американските търговски центрове.

Дебатът

Въпросът ни към вас днес е провокиран от приетите изменения в Закона за местните данъци и такси. Как вие приемате новите промени и справедливо ли се определя такса смет? Мненията ви очакваме на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още