IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса за 6 ноември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

15:51 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Лошото време не попречи на гърците за пореден път да изразят недоволството си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лошото време не попречи на гърците за пореден път да изразят недоволството си. Снимка: Ройтерс

България

Дебатът дали данъкът върху лихвите по депозитите е справедлив, дали трябва да отпадне или постепенно да бъде намаляван, за да бъде премахнат до 2017 г., както предлагат управляващите продължава. В тази връзка Менда Стоянова от ГЕРБ счита, че доходите от лихви са пасивни доходи и трябва да бъдат облагани.

Преди седмица започна строежът на газопровода "Южен поток" на българска територия. От опозицията коментираха, че проектът поставя повече нерешени въпроси и дава много малко отговори. Прочетете още какво каза бившият енергиен министър в кабинета на Бойко Борисов Делян Добрев.

По данни на Евростат през 2012 г. летище София е било едно от слабонатоварените в Европа. По последна информация на европейската статистическа служба през терминалите са преминали 3,45 млн. души, или с 0,3% по-малко спрямо 2011 година.

Министърът на културата Петър Стоянович пък смени ръководството на НДК.

Борсата

През октомври оборотът на БФБ-София АД е спаднал с 32% на годишна база. От началото на годината обаче има ръст със 74% до 1,22 млрд. лв. Още публични компании публикуваха своите междинни отчети.

Индексът на сините чипове на българския капиталов пазар SOFIX отчете 0,07% спад през октомври, но за сметка на това от началото на годината се представя изключително силно сред водещите борсови индекси в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

По света

Снощи Бил де Блазио спечели кметските избори в Ню Йорк. Най-големият град в САЩ ще бъде управляван от демократ за пръв път от 24 години насам. Де Блазио наследява Майкъл Блумбърг на поста.

Днес Гърция отново се оказа парализирана от национална стачка. Същевременно представители на „тройката“ кредитори разкриха, че южната ни съседка е представила неверни данни през 2010 г., с което е объркала кредиторите си в съставянето на прогнозите им за икономиката на страната.

Комисията по бюджет и финанси към Европейския парламент одобри отпускането на още 18 млн. евро помощ за страните членки на ЕС, които трябва да се справят с бежанската вълна от Сирия.

Между другото

Ако планирате да си купите акции при първоначалното публично предлагане на Twitter, то ще ви е интересно да научите кои са петте неща, които Twitter никога няма да туитне.

Ако сте почитател, използвате персоналните компютри на Acer или притежавате акции на тайванската компания, ще останете разочаровани, че книжата й се потопиха до 12-годишно дъно

Най-богатият китаец пък си купи картина на Пикасо за "скромните" 28 млн. долара.

Ако ви остане време, научете повече за търговията на валутните пазари от професионалния трейдър Владимир Рибаков. Той ще вземе участие във втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG. Ако пък проявявате интерес, можете да се запишете за участие.

Дебатът

Изминаха 11 месеца, откакто бе въведен данъкът, който облага лихвите по срочните ни депозити. Въпросът към вас е: Накара ли ви това да изтеглите спестяванията си от банката или избрахте да държите парите си под формата на безсрочен влог, например, при който лихвата е по-ниска? Мненията ви очакваме на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още