IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата срива доверието към правителствата

Най-рязък спад на доверието към управляващите е отчетен в Гърция, отчитат от ОИСР

11:26 | 08.11.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Кризата срива доверието към правителствата

Финансовата криза от последните години значително е подкопала доверието в правителствата по света, съобщават от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие „ОИСР“, цитирана от АП.

„В най-тежко ударените от кризата страни хората изгубиха доверие в институциите и способността им да им помагат и да решават проблемите им“, коментира Мартин Дюрон, главен статистик на организацията.

Данните на ОИСР сочат, че делът на американците, които имат доверие на правителството, се е свил от 50% през 2009 г. до 35% през миналата година.

В 14-те държави от еврозоната, които членуват в организацията, делът на гражданите, които имат доверие в правителствата, е намалял от 49,1% през 2009 г. до 42,8% през миналата година.

В Япония ситуацията е даже по-тревожна – делът на хората, които имат доверие в правителството, е намалял от 27% до 17% за същия период от време.

Най-рязък спад на доверието към управляващите е отчетен в Гърция – от 38% до 13%, съобщава още Дюрон.

Същевременно във Великобритания се отчита точно обратната тенденция – доверието към правителството нараства от 36 на 47%.

В доклада на организацията се посочва, че не само правителствата губят доверието на хората. Подобни тенденции са отчетени и при доверието към финансовите и съдебните институции, както и медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Истината е, че ДОВЕРИЕТО се гради от хората и е функция на тяхното поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Всъщност, названието и коментарите са подвеждащи. Най-точен е изразът "доверието в правителствата".Тоест, ПРАВИТЕЛСТВАТА губят доверие, защото, явно,1.Или са негодни2.Или обслужват /основно/ чужди интереси, вместо тези на гражданите и икономиките си3.Или инструментариумът им е изчерпан, а очакванията към тях са били непомерно високи /тоест, са водили популиска политика в по-лесните времена и сега, вече, не могат да се пренастроят, а публиката и тя не желае да приеме своята отговорност/или,4. Всякакви комбинации от горните.- Та, къде тук видяхте някаква митична Криза, да ходи и да им клати доверието? Абе, няма ли прецизност в изказа, постепенно, масово започват да се публикуват, коментират и прилагат глупост след глупост, коя от коя по-нелепа.Егати света, който сме си направили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Следва продължение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още