IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как бременността при тийнейджърките пречи на икономическото развитие

Според доклад на ООН раждането в толкова ранна възраст не позволява на момичетата да станат част от работната сила

08:36 | 31.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ако момичетата изчакат до навършване на 20 години, преди да родят за първи път, брутният годишен доход ще нарасне с над 7,7 млрд. долара в Индия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ако момичетата изчакат до навършване на 20 години, преди да родят за първи път, брутният годишен доход ще нарасне с над 7,7 млрд. долара в Индия. Снимка: Ройтерс

Всеки ден в развиващите се страни 20 000 момичета на възраст под 18 години раждат, като това представлява не само по-голям риск за здравето на тези момичета в сравнение с жените, ставащи майки на по-зряла възраст, но също така нанася икономически щети на самите тях и на страните, в които живеят, се посочва в разпространен доклад на ООН, цитиран от DPA.

Всяка година 7,3 млн. деца стават майки в развиващите се страни, посочва в годишния си доклад Фондът на ООН за населението. Най-много раждащи тинейджърки раждат в най-бедните страни на света – в Чад, Нигер, Мали, Мозамбик, Гвинея и Бангладеш. 90% от тях са омъжени или имат сериозен партньор – мъже, които средностатистически са по-възрастни от тях с 11 години.

Около 70 000 майки на възраст между 15 и 19 години умират от усложнения при раждането всяка година. Раждането в толкова ранна възраст не позволява на момичетата да станат част от работната сила на страната. Ако момичетата изчакат до навършване на 20 години, преди да родят за първи път, брутният годишен доход ще нарасне с над 7,7 млрд. долара в Индия и с 3,5 милиарда долара в Бразилия, се посочва в доклада.

Същевременно ръководителят на Фонда на ООН за населението Бабатунде Осотимехин подчерта, че бедността е важна причина за ранните раждания наред с дискриминацията на жените. В доклада се посочва, че Нигер е страната с най-голям процент бременност в ранна възраст, като 51 процента от жените на възраст между 20 и 30 години са посочили, че са родили преди да навършат 18 години.

В Азия Бангладеш е с най-високо равнище - 40 процента. В Латинска Америка Никарагуа държи рекорда с 28 процента, а Йемен в Близки изток с 25 процента.

Всяко 20-то бременно момиче живее в индустриална страна, но и тук ражданията в тийнейджърска възраст не са рядкост. В развитите страни половината от общо 680 000 бременности в тийнейджърска възраст се падат на САЩ. Тук всяка година 3,9% от момичетата на възраст между 15 и 19 години раждат дете, в Германия този дял е 0,9%, а във Великобритания – 2,5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още