IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко още може да се изкачват пазарите в Австралия?

Добрите данни от Китай, краят на бюджетната криза в САЩ и изборът на ново правителство окуражиха инвеститорите

13:48 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко още може да се изкачват пазарите в Австралия?

След като пазарите в Австралия изкачиха нови 5-годишни върхове, експерти очакват водещите индекси в страната да продължат възхода си и в следващите няколко седмици, пише CNBC.

Във вторник бенчмаркът S&P ASX 200 удари 5-годишен максимум за трета поредна сесия, затваряйки търговията на ниво от 5 373,10 пункта. Към момента акциите поскъпват с 15,5% от началото на годината, оставайки недалеч от ръста от 20% на водещия щатски измерител S&P 500.

Според анализатори настоящите повишения са стимулирани от по-добрите от очакваното икономически данни от основния търговски партньор на Австралия – Китай, съчетани с края на бюджетната криза в САЩ. Освен това изборът на ново австралийското правителство през септември сложи край на продължителен период на политическа нестабилност и даде тласък на доверието на бизнеса.

Въпреки че някои експерти описват пазара като "надценен", други отбелязват, че добрите времена са далеч от своя край. Очакваните солидни приходи на местни компании, съчетани с благоприятната макросреда, ще изпратят пазарите към нови висоти.

"Не бих се изненадал да достигнем още по-високото от сегашното ниво на S&P ASX 200 в края на годината. Не виждам никакви признаци на разочарование, които да предстоят", каза Клей Картър, ръководител на звеното за международни акции в Perennial Investment.

Във вторник добивният гигант BHP Billiton – вторият по големина компонент на ASX, отчете силни тримесечни печалби. Дружеството се похвали с ръст от 23 на сто на годишна база на производството на желязна руда в трите месеца до края септември спрямо същия период на 2012 г.

По думите на пазарния стратег в IG Евън Лукас добрите резултати на BHP Billiton са сигнал за предстоящия продължаващ възход на австралийския индекс.

"Приходите на BHP Billiton бяха повече от добри. Те са водещ индикатор за това накъде може да се насочи пазарът", каза Лукас.

"През следващите седмици три от най-големите банки в Австралия – Australia & New Zealand Banking Group, National Australia Bank и Westpac, които са сред петте най-големи компании в индекса, също ще отчетат силни резултати", посочи още анализаторът в IG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още