IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Австралия чашата е наполовина пълна

Икономиката на страната се възстановява, но предстои още работа.

13:13 | 14.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Австралийската централна банка направлява възстановяването на икономиката.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Австралийската централна банка направлява възстановяването на икономиката. Снимка: Ройтерс

Преди повече от година, когато дълготрайният бум в минното дело на Австралия тъкмо започваше да губи инерция, забавяйки икономическия растеж и причинявайки голям брой съкращения, управителят на Австралийската централна банка (АЦБ), Глен Стивънс, предупреди, че прекаленият песимизъм може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество.

Трябваше да мине известно време, но призивът на Стивънс за повече оптимизъм като че ли най-накрая дава резултат. Увереността в бизнеса, както и сред потребителите, нараства и вече има признаци, че сигурният ръст на безработицата през изминалата година може да започне да намалява.

След речта на Стивънс в петък, идеята, че най-лошото за австралийската икономика е минало, става все по-срещана. Ключовото послание е, че тежкото положение на ниска увереност и високи валутни курсове се е облекчило значително, освобождавайки пътя за други сектори, извън минния, които да уравновесят ресурсно-базираната икономика.

Със сигурност, възстановяването все още е в ранен стадий, а признаците за подобрение са колебливи.

Австралийската икономика, възлизаща на $1,5 трилиона, от повече от две десетилетия се разширява без прекъсване, но растежът намаля през последната година, подобно на Китай – основният търговски партньор на Австралия. АЦБ намали лихвите 8 пъти през последните 2 години, но растежът се сви до 2,6% от 4%. Това кара някои да твърдят, че АЦБ има още работа.

„Трудностите пред свалянето на лихвите през ноември очевидно са по-големи сега, когато безработицата спадна, а разходите на дребно се подобриха, но основното ни виждане, че лихвите трябва да спаднат не се е променило“ каза Стивън Уолтърс, главен икономист в JPMorgan.

Част от възстановяването на икономиката стана от само себе си, посредством отслабващата валута. След като прекара по-голямата част от времето, през последните 3 години, над паритета с американския долар – сериозна пречка пред икономиката, във време когато цените на потребителските стоки падаха рязко – австралийският долар е с около 10% по-ниско от върха си по-рано през тази година, облагодетелствайки сектори като промишленото производство и строителството.

Цените на жилищата също започнаха да се покачват, теглени най-вече от инвеститори, което напомни на АЦБ да предупреди за рисково кредитиране – друго препятствие пред намаляне на лихвите. Жилищното строителство се появи като светъл лъч в слабата икономика, с рекордно ниски лихви, увеличавайки цените на жилищата и издаването на разрешителни за строеж през последните месеци.

Ново забавяне на икономиката би било преждевременно, но да се намалят залозите за такова изглежда като разумен избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още