IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилският борсов индекс вече ще се претегля и с ликвидността

Целта е по-ефективно отразяване на промените в цените на акциите чрез отчитане на броя и обема на сделките с тях

13:41 | 12.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бразилският борсов индекс вече ще се претегля и с ликвидността

Бразилската фондова борса BM&F Bovespa обяви, че променя формулата за изчисляването на основния си индекс Ibovespa, съобщава руското издание Вести.

Ibovespa включва акциите на най-търгуваните бразилски компании. Промяната е първа от 1968 г. и трябва да постигне по-ефективно отразяване на промените в цените на акциите.

Според плана акциите ще бъдат претеглени по нова формула, която отчита пазарната капитализация на компаниите и ликвидността на ценните им книжа.

Ликвидността ще се оценява въз основа на т. нар. „индекс на обращаемост“, една трета от който ще бъде базирана на общия брой сделки с акциите на определена компания, а две трети – на общия обем на сделките с акциите.

Промените ще бъдат реализирани на два етапа чрез две пребалансирания на портфолиото от началото на 2014 г. През първия период, който ще продължи от януари до края на април, теглото на индекса ще се изчислява с използване на средни стойности, получени чрез едновременното използване на старата и новата формула, а новият метод ще влезе напълно в сила от май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още