IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият премиер на Австралия обеща да спаси икономиката

На Тони Абът ще му бъде трудно да спази обещанията си за понижаване на данъци и инвестиции в инфраструктура и същевременно да постигне излишък

14:12 | 09.09.13 г.
<p>
	Новият австралийски премиер Тони Абът. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият австралийски премиер Тони Абът. Снимка: Ройтерс

Макар да повтаря основните си послания, Абът смекчи леко тона по отношение на необходимостта от съкращаване на разходите и постигането на бюджетен излишък след поредицата от дефицити при лейбъристите. При забавящата се австралийска икономика ще му бъде трудно да понижи данъците и да подобри скърцащата инфраструктура без увеличаване на задлъжнялостта.

„Ще съжалява, че е приказвал толкова много“, заяви Джон Уона, политически анализатор в Австралийския национален университет в Канбера. „Вече разбира колко е трудно просто да щракне с пръсти и страната да се върне към излишък“, добави той.

Неизпълненият ангажимент на лейбъристкото правителство бюджетът да излезе на излишък до средата на 2013 г. се отрази неблагоприятно на доверието към левите по отношение на възможността им да управляват икономиката. Това помогна те да бъдат свалени от заеманите постове.

Някои бизнес групи приветстваха връщането към консервативно управление. „Бизнесът иска спешни действия за ликвидиране на политиките, които понижиха нашата конкурентоспособност“, заяви Тони Шепърд, президент на Асоциацията на австралийските бизнес съвети.

За да успее да осъществи политическите си намерения, партията на Абът трябва да си осигури мнозинство в горната камара на австралийския парламент - Сената, където законите биват одобрявани окончателно, или да търси споразумения с по-малки партии със сходни разбирания за законодателните насоки.

В момента балансът на силите в Сената се определя от представителите на Зелената партия и лейбъристите. Нещо повече – според ротационната система за избора на нови членове в горната камара на парламента, която предвижда само половината от членовете му да бъдат сменяни на всеки национални избори, получавайки 6-годишен мандат, новите представители няма да влязат в него преди средата на 2014 г.

Очаква се либерал-националите да спечелят 86 места в 150-местната долна камара на парламента спрямо 73 на изборите през 2010 г. Лейбъристите ще имат 57 депутати, по-малките партии и независимите вече са си осигурили 3 места, а 4 остават неуточнени.

Сред „жертвите“ в изборите е партията WikiLeaks, основана от Джулиън Асандж, която не успя да спечели място в Сената.

Една от най-големите изненади пък е почти сигурното влизане в долната камара на милиардера Клайв Палмър от основаната наскоро от него партия, носеща името му.

Вижте реакциите на бизнеса на вота в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още